Sayfalar

2 Şubat 2009 Pazartesi

Lezzet artırıcı basit öneriler

Bugünkü önerilerimiz et üzerine.

Üzerine 1-2 adet karanfil sapladığınız soğanı, et haşladığınız tencereye koyarsanız ete çok hoş bir lezzet katarsınız.

Etin haşlama suyuna kereviz sapı koyarsanız etin lezzetini artırırsınız.

Yağsız tavada biftek pişirmek istediğinizde eti 1-2 saat önceden her iki tarafına da bıçakla çentikler atarak, içine azıcık sıvıyağ ve biraz kekik ve 1 defne yaprağı konulmuş süte yatırırsanız etiniz yumuşacık olur.

Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna sirke veya limon suyu ekleyin.

Bazı et yemeği tariflerinde kullanılan kırmızı şarap yerine üzüm sirkesi, beyaz şarap yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz . Yalnız dikkat! Sirke kullandığınızda şarap için verilen ölçünün yarısını kullanmalısınız.

Et yemeklerinde tuzu ne zaman koyduğunuz çok önemlidir. Kırmızı et pişirirken yemek piştikten sonra, beyaz et pişirirken yemeğin pişmesine yakın tuz atılırsa hem yemeğin tadı yerinde olur hem de pişen etin sertleşmesini önlemiş olursunuz.

Izgara yaparken et çevirmek için spatula veya maşa kullanın fakat çatal kullanmayın. Çatal, eti delerek suyunun dışarı çıkmasına neden olur. Bu da etin kurumasına yol açar.

Eti haşlama yapacaksanız ete kaynar su koyup haşlamaya başlayın. Bu işlem sıcağın etkisiyle etin kendi suyunun haşlama suyuna geçmesini önler ve etin besleyiciliği kaybolmaz. Kaynar suda bir kaç dakika haşladığınız eti süzüp sebze veya çeşitli otlar konulmuş soğuk su dolu tencereye koyarak pişirin. Bu yolla etin suyunda tortu olmaz ve etin lezzeti artar.

Eti yağsız tavada pişirecekseniz pişirmeden önce 1 tatlı kaşığı kekik, 1 defne yaprağı, piyazlık doğranmış 1 küçük kuru soğan, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı yoğurt ve ½ yemek kaşığı sıvıyağ’ın içinde en az iki saat marine edin. Tadına bayılacaksınız.

3 yorum:

  1. Çiğde bu bilgiler süperrrr.... Hep merak etmişimdir et lezzetini artırak için neler yapılır diye, nette hiç bunların toplu halini bulamamıştım.. hemen deneyeceğim... Bir de senden balıklarla ilgili bilgiler istiyorum.. Bu yaşa kadar tek yaptığım fırında somon oldu da... :)

    YanıtlaSil
  2. bu mutfak blogunuda başarıyla götürüorsun tebrikler alkışlıyorum sizi selamlar

    YanıtlaSil
  3. Burcucum,
    1-2 güne kalmaz balığın lezzetini artıran şeyleri de yazarım. TR'deki balıkları yazmayı da düşünüyorum. Bir kaç ta balık tarifi elbette...
    Öperim,
    ç.

    Havvanur,
    Çok sağol. Bu sözler acayip destek oluyor bana.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails