Sayfalar

16 Şubat 2009 Pazartesi

Haftanın Menüsü - 2

Pazartesi: Sebzeli Sulu Köfte – Bulgur Pilavı
Salı: Fırında Balık – Patates Kızartması – Havuç ve Kırmızı Lahana Salatası
Çarşamba: Mantarlı Zeytinli Tavuk Yemeği – Şehriye Pilavı – Zeytinyağlı Yerelması
Perşembe: Mercimek Çorbası – Etli Enginar Yemeği – Zeytinyağlı Yerelması
Cuma: Yayla Çorbası – Kabak Yemeği – Kremalı Makarna
Cumartesi: Balkabağı Çorbası – Cızbız Köfte – Domatesli Pilav
Pazar: Brüksel’de, Leyla annem ne pişirdiyse!
Afiyet olsun!
Not: Yukarıdaki fotoğraf iki ay öncesine ait.

Sebzeli Sulu Köfte

Bugünün tarifi yıllar önce bir gazetenin verdiği ‘Nefis Köfte Tarifleri’ ekinden. 20 dakikada hazırlayıp 25 dakikada pişirebileceğiniz yazıyor ama ben daha uzun süre pişiriyorum, 10 dakika kadar. Çünkü tarife sadık kalarak pişirdiğimde köfteler sanki biraz çiğ gibiydi. Tarifin aslında tereyağ kullanılmış ama ben zeytinyağ kullanma prensibimden şaşmadım ve 1,5 litre yerine 1 litre su kullandım. Aksi takdirde malzemeyi eksik koymuşsunuz gibi duruyor. Bir de bu tarifte köfteye pirinç konulmuyor. Tarif 4 kişilik.

Köfte için malzemeler: 250 gr. kıyma, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 tatlı kaşığı galeta unu, 1 soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber, kimyon, 2 çorba kaşığı un

Sebzeli karışım için malzemeler: 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ, 2 soğan, 1 kereviz, 2 havuç, 2 büyük domates, 1 yemek kaşığı domates püresi (olmasa da olur), 1 lt. sıcak su, 2 patates, 1 su bardağı haşlanmış bezelye, ½ demet maydanoz, tuz, tane karabiber, kekik

Yapılışı: Köfte için maydanozu temizleyip kıyın, soğanı soyup rendeleyin. Suyunu süzüp soğanı, maydanozu çukur bir kaba koyun. Ufalanmış ekmek içi, galeta unu, kıyma, yumurta ve baharatı ekleyip yoğurun. Misket büyüklüğünde parçalar koparın (40’tan biraz fazla köfte oluyor). Yuvarlayıp una bulayın.
Sebzeli karışım için, soğanı zeytinyağında biraz kavurun. Domates püresini ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Doğranmış havuçları da ekleyin. Sırasıyla kereviz ve küçük doğranmış domatesleri koyup 2-3 dakika pişirin. Sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Köfteleri ekleyip yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Patates ve bezelyeleri ilave edip 5 dakika daha pişirin. Ocaktan indirmeye yakın kıyılmış maydanozu ekleyin. Tuz, kekik ve karabiberle tatlandırın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails