
Tarif Hürriyet Gazetesi’nin verdiği E. Beder’in tariflerinden oluşan “Tatlıdan Tuzluya Yaz Lezzetleri” Eki’nden. Ben hala yaz lezzetleri içinde Brüksel lahanasının ne işi olduğunu anlamadım.
Tarifin orijinalinde Brüksel lahanası 200 gramdı ama annem 400 gram koydu ve tavuklusunu yaptı. Yine tarifin aslında soğanın ardından domates ve sonra Brüksel lahanası konuluyor. Lakin yaklaşık 30 yıldır burada yaşayan kayınvalidem Brüksel Lahanasının domatesten sonra konulduğunda tadının acıdığını söyledi. Bir de kendisi zeytinyağlı veya değil, içinde sebze olan bütün yemeklere 1 tatlı kaşığı toz şeker koyuyor. Ben bugüne dek hiç bu kadar lezzetli bir Brüksel Lahanası yemeği yememiştim dersem abartmış olmam.
Tarif 4-6 kişilik.
Malzemeler:
2 adet orta boy soğan
½ çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy domates
2 paket (400 gr.) Brüksel lahanası
250 gr. haşlanmış parça et veya tavuk eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet orta boy etli kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, karabiber
Yapılışı: Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağda biraz sarartın. Brüksel lahanalarını ekleyip 5 dakika kadar çevire çevire kavurun. Küp şeklinde doğradığınız domatesleri ekleyin. Haşlanmış parça etleri/tavuk etlerini ekleyip karıştırın. Ardından haşlanmış nohutları ve küçük doğranmış kırmızı biberleri koyun. Sebzelerin üstünü hafifçe aşacak kadar sıcak su ilave edin. En son tuz, karabiber ve toz şekeri koyup ağır ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun!