Sayfalar

7 Şubat 2009 Cumartesi

Domates Böreği

Bugünkü tarif bilhassa haftasonu kahvaltıları ya da çay saati için ideal. Kısa sürede yapılabilen kolay bir tarif olduğundan aniden gelen misafirlere de hemen pişirilip ikram edilebilir. Tarif 4-6 kişilik

Malzemeler: ½ kg. domates, 2 adet ıslatılmış ekmek içi, 2 adet yumurta, ¼ demet maydanoz, ½ su bardağı ezilmiş beyaz peynir, 1 çay bardağı çekilmiş ceviz, tuz, karabiber, arzuya göre kırmızı pulbiber
Yapılışı: Domateslerin kabuklarını soyun. Küçük küçük doğrayıp suyunu bırakması için 5 dakika süzgeçte bekletin. Maydanozları ince ince kıyın. Derincene bir kaba bütün malzemeleri koyup iyice karıştırın. Karışımı yağlanmış kare bir borcama veya miktara uygun yağlanmış bir başka fırın kabına dökerek önceden ısıtılmış 130-150 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin. Daha önce yazdığım fırında kabak mücver tarifindeki "Annem der ki!" notu burada da geçerli.

Not1: Beyaz peynir yerine rendelenmiş kaşar peyniri veya evde kalmış değişik peynirler de konulabilir.

Not2: Eğer ceviz ve baharat koymazsanız 1 yaşın üstündeki bebeklere yedirebilirsiniz. MuniSe'm çok beğenmişti. Eğer cevizin ve baharatın yanı sıra yumurtanın beyazını ayırarak sadece sarısıyla yaparsanız 1 yaşın altındaki bebeklere de yedirebilirsiniz. Elbette, bebeğinizin domates konusunda hassasiyeti yoksa!

Afiyet Olsun!

3 Şubat 2009 Salı

Domates Soslu Biftek ve Fesleğenli Patates

Dün etin lezzetini artırmaya yönelik önerileri yazınca bugün de bir et yemeği tarifi vermek farz oldu.

Domates Soslu Biftek 4-6 kişilik
Malzemeler: 6 parça hafif kalınca biftek, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, piyazlık doğranmış 1 orta boy kuru soğan, kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış 2 orta boy domates, 3 adet çarliston biber, 2 adet kırmızı biber, 2-3 adet defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı sirke, kekik, tuz, karabiber, 2 kahve fincanı su
Yapılışı: Zeytinyağını tencereye koyun. Tencerenin dibine defne yapraklarını yayın. Üzerine biftekleri, bifteklerin üzerine sırasıyla soğanı, domatesi, doğranmış biberleri, kekiği, karabiberi ve sirkeyi koyun. 2 kahve fincanı suyu da ekleyin ve harlı ateşte pişmeye bırakın. Yemek kaynar kaynamaz ateşi çok kısığa getirin ve yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Ateşi söndürmeden hemen önce tuzunu ilave edin.

Not: Bu yemeği düdüklü tencereniz varsa 15-20 dakikada pişirebilirsiniz.

Fesleğenli Patates 4 kişilik
Malzemeler: 4 büyük patates, 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı fesleğen, 1 silme tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Patatesleri soyun ve biraz kalıncana halkalar şeklinde doğrayın. Tepsiyi yağlayın ve patateslerin her yanını bu yağa bulayın. Patateslerin üzerine önce tuzu ardından fesleğeni serpin. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Not: Patates bu haliyle bilhassa et yemeklerinin ve balığın yanına çok yakışıyor.

2 Şubat 2009 Pazartesi

Lezzet artırıcı basit öneriler

Bugünkü önerilerimiz et üzerine.

Üzerine 1-2 adet karanfil sapladığınız soğanı, et haşladığınız tencereye koyarsanız ete çok hoş bir lezzet katarsınız.

Etin haşlama suyuna kereviz sapı koyarsanız etin lezzetini artırırsınız.

Yağsız tavada biftek pişirmek istediğinizde eti 1-2 saat önceden her iki tarafına da bıçakla çentikler atarak, içine azıcık sıvıyağ ve biraz kekik ve 1 defne yaprağı konulmuş süte yatırırsanız etiniz yumuşacık olur.

Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna sirke veya limon suyu ekleyin.

Bazı et yemeği tariflerinde kullanılan kırmızı şarap yerine üzüm sirkesi, beyaz şarap yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz . Yalnız dikkat! Sirke kullandığınızda şarap için verilen ölçünün yarısını kullanmalısınız.

Et yemeklerinde tuzu ne zaman koyduğunuz çok önemlidir. Kırmızı et pişirirken yemek piştikten sonra, beyaz et pişirirken yemeğin pişmesine yakın tuz atılırsa hem yemeğin tadı yerinde olur hem de pişen etin sertleşmesini önlemiş olursunuz.

Izgara yaparken et çevirmek için spatula veya maşa kullanın fakat çatal kullanmayın. Çatal, eti delerek suyunun dışarı çıkmasına neden olur. Bu da etin kurumasına yol açar.

Eti haşlama yapacaksanız ete kaynar su koyup haşlamaya başlayın. Bu işlem sıcağın etkisiyle etin kendi suyunun haşlama suyuna geçmesini önler ve etin besleyiciliği kaybolmaz. Kaynar suda bir kaç dakika haşladığınız eti süzüp sebze veya çeşitli otlar konulmuş soğuk su dolu tencereye koyarak pişirin. Bu yolla etin suyunda tortu olmaz ve etin lezzeti artar.

Eti yağsız tavada pişirecekseniz pişirmeden önce 1 tatlı kaşığı kekik, 1 defne yaprağı, piyazlık doğranmış 1 küçük kuru soğan, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı yoğurt ve ½ yemek kaşığı sıvıyağ’ın içinde en az iki saat marine edin. Tadına bayılacaksınız.

Haftanın Menüsü - 1


Son iki haftadır Meleğim için hazırladığım menüye sadık kalmakta çok zorlanıyordum. Çünkü farkettim ki aslında kızım için hazırladığım menüyü bizim için de kullanıyor hatta çoğunlukla bizim yediğimiz yemekleri Meleğime de yediriyorum. Bunun üzerine, bebeğime özel menü hazırlamaktan vazgeçtim. Artık hepimizin yediği tek bir menümüz var ve elbette yemeklere her zamankinden daha az tuz ve baharat koymaya devam ediyorum.

İşte bu haftanın menüsü:

Pazartesi: Sebzeli Mercimek Çorbası –Tavuk Yemeği – Zeytinyağlı Fasulye
Salı: Şehriyeli Tavuk Suyu Çorbası – İzmir Köfte – Pilav
Çarşamba: Tahinli Havuç Çorbası – Kabak Yemeği – Portakal Soslu Zeytinyağlı Kereviz
Perşembe: Fesleğenli Patates – Fırında Balık
Cuma: Fırında Biberiyeli Tavuk – Bulgur Pilavı - Portakal Soslu Zeytinyağlı Kereviz
Cumartesi: Yayla Çorbası – Etli Türlü – Nohutlu Pilav
Pazar: Bol Domatesli Kıymalı veya Ton Balıklı Makarna
Her yemekte mutlaka yemeklere uygun bir salata da var tabii.
Afiyet olsun!
Diğer menüler için bkz. Haftanın Menüsü

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails