Sayfalar

22 Nisan 2009 Çarşamba

Profiterol

Eveeet! Nihayet sıra profiterol tarifine gelebildi. Benim için bilhassa bu dönem yapılamayacak tariflerin başında geliyor. İşin insanın içini bayan kısmı, küçük topları kesip kremayla doldurmak. Eğer uzun uzun düşünmeniz gereken bir durum varsa ideal bir zaman. Otomatiğe bağlamış biçimde topların içine krema doldur, bu arada düşün düşün, dur. Bu yüzden canım ablacığımın büyük bir sabırla yaptığı profiterol bana gerçek bir sürpriz oldu İstanbul’a vardığımda. Tarife biraz pratiklik katmak adına çikolata sosu için Dr.Oetker çikolata sosunu da kullanabileceğinizi belirteyim hemen. 2 paket yeterli oluyor. Tarif 8-10 kişilik
Hamur toplar için malzemeler: 300 ml. su, 100 gr. tereyağ, 1 silme su bardağı (140 gr.) un, bir tutam tuz, 4 yumurta.
Yapılışı: Suyla tereyağını kaynatın. Unu ve bir tutam tuzu kaynayan karışıma dökün, karıştırın. Ateşten alın, sonra tekrar 1 dakika ateşte pişirin. Hamuru rondonun içerisine koyun. Yumurtaları birer birer hamura yedirin. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. 200 derecede 20 dakika pişirin. İlk 20 dakika fırını açmayın. Daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürün ve 25 dakika daha pişirin. Fırını kapattıktan sonra tepsiyi biraz daha fırında bekletin. İster ortalarından keserek isterseniz krema sıkma tüpü ile beyaz kremayı soğuyan topların içine doldurun. Son olarak soğumuş olan çikolata sosunu içlerine beyaz krema doldurulmuş topların üzerine gezdirin.
Krema için malzemeler: 2 silme yemek kaşığı un, 150 gr. toz şeker, 2 silme yemek kaşığı nişasta, bir tutam tuz ve şeker, 2 su bardağından biraz fazla süt, 1 yumurta.
Yapılışı: Bütün malzemeleri tencereye koyun, sürekli karıştırarak pişirin.
Sos için malzemeler : 1 çay bardağı krema, 160 gr. bitter çikolata. Yapılışı: Kremayı tencereye koyun. Bitter çikolatayı ekleyin ve karıştırarak eritin.
Afiyet olsun!

20 Nisan 2009 Pazartesi

Haftanın Menüsü - 4

Bu haftanın menüsü, 'post it' sendromu dolayısıyla mümkün olduğunca pratik, fazla vakit almayan yemeklerden oluşuyor.
Pazartesi: Havuç Çorbası, Baharatlı Tavuk, Zeytinyağlı Fasulye
Salı: Yayla Çorbası, Semizotlu Çipohorta, Erişte
Çarşamba: Ispanak Çorbası, Tavuklu Kereviz, Domatesli Pilav
Perşembe: Mercimek Çorbası, Biber Soslu Biftek, Patlıcanlı Enginar
Cuma: Fırında Balık, Soğanlı Patates
Cumartesi: Sebze Çorbası, Koçinüsto (tarçınlı, bademli et), Bulgur Pilavı
Pazar: Kıymalı veya Ton Balıklı Makarna
Afiyet olsun!

Not: Fotoğraf çekeceğim diye, kendi kendine yemek yerken dikkatini dağıttığım ve galiba keyfini bozduğum için azıcık surat astı ama sonra güle oynaya yemeğinin tamamını bitirdi bebeğim.

19 Nisan 2009 Pazar

Kakaolu Elmalı Kek

Evet, biliyorum yakında adım kekçi teyzeye çıkacak. Ama takdir edersiniz ki kızımın bana yapışık yaşadığı şu dönemde hazırlanması kısa süren tarifleri tercih etmem gerekiyor. Bu yüzden bu hafta sonu yine kek yaptım.
Elmaya olan düşkünlüğümüze uygun olarak tarifte yine elma ve biraz da değişiklik olsun isteğimden hareketle kakao ve çikolata var. Bu da yine eski tarif defterlerimden. Tarifin orijinalinde ceviz ve kuru üzüm de vardı. Fakat malzemelerin çeşitliliğine bakınca nedense kuru üzümü gereksiz buldum ve koymadım. Evdeki ceviz tarifte istenen miktar kadar olmayınca yerine fındık koydum. Yine tarifteki kakao siyah, çikolata da bitterdi ama evde normal kakao ve sütlü çikolata vardı. Tamam, peki, itiraf ediyorum. Brüksel’den aldığım %80 kakaolu bitter çikolatalarımı kek için kullanmaya kıyamadım. Onları filtre kahvenin yanında yemeğe bayılıyorum çünkü. Elbette yine şeker ve tarçın miktarını azalttım ve elmaları küp küp doğramak yerine iri rendeledim.
Karışımı kalıba koyarken bu biraz az galiba? diye şüphelendim aslında ve haklı çıktım. Kalıp olarak çapı 20 cm.lik veya 20x10 cm.lik kalıplardan kullanmakta fayda var. Aksi takdirde fotoğraftaki gibi kabarmamış sanılan bir kek oluyor. Tarif adam başı birer dilimden hesaplanırsa 8-10 kişilik
Malzemeler : 3 adet yumurta, 1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker, ½ su bardağı çekilmiş fındık, 1 silme tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı kakao, 40-45 gr çekilmiş çikolata, 2 adet iri rendelenmiş elma, 1 paket hamur kabartma tozu, 1 su bardağı un.
Yapılışı: Yumurtaları iyice çırpın, toz şekeri koyup en az 3-4 dakika daha çırpmaya devam edin. Ardından fındık, tarçın, kakao, çikolata ve rendelenmiş elmayı ekleyin. Kabartma tozuyla karıştırılmış, elenmiş unu ilave edin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırıp, yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails