Sayfalar

10 Mart 2009 Salı

Gülüş'ten Kral Galetası

Çok sevgili arkadaşım Gülüş Gülcügil Türkmen blogumun tatlı tarifi sayısını az bulmuş –ki çok haklı, daha tatlılara, pastalara sıra gelemedi. Çocukluğu Brüksel’de geçtiğinden kendi blogunda ilk ve son kez yayınlayacağı yemek tarifi olarak Belçika’nın ünlü Kral Galetası’nı seçtiğini yorum yazısında belirtmiş. Bu tarif yorumların arasında kaynamasın, unutulmasın diye Gülüş’ün verdiği linki ayrıca belirteyim, istedim. Kişisel yorumum hakikaten güzel bir pasta/turta olduğu. Ama benim esas hoşuma giden bu pastanın var olma sebebi. Aslında her yıl 6 Ocak’ta Hz. İsa’nın vaftiz edildiği gün olarak kutlanılan “Epiphanie” (Yunanca’da “görünme” anlamına geliyor) Yortusu uyarınca pişer bu pasta. Kökeni Fransızlara dayanmakla birlikte 14. yüzyıldan beri neredeyse tüm Avrupa’da yeniyor. Gülüş’ten farklı olarak ben pastanın davetli sayısından bir fazlasına bölündüğünü duymuştum. Fazla olan dilim “Tanrı’nın parçası” addedilir ve ailenin uzakta olan akrabası için saklanırmış. Bir sure sonra da kapıyı çalan ilk yoksula ikram edilirmiş. Gülüş’ün yazısıyla birlikte, pastanın hikayesini ilk duyduğumda beni etkileyenin bu paylaşma ve uzaktakileri anma duygusu olduğunu hatırlayıverdim. Tarif için bkz. http://gulusturkmen.wordpress.com/2009/03/09/kral-galetasi/

8 Mart 2009 Pazar

Dereotlu Peynirli Kek

Nihayet buraya geldiğimden beri Meleğimin yemekleri dışında –ki artık O da çoğunlukla bizim yediklerimizi yiyor- bir şey pişirebildim. Bugünün pazar ve kayınpederimin şeker hastası olması sebebiyle tuzlu kek yapmaya karar verdim. Böylelikle kendimi tutamayarak aldıkça aldığım her çeşit silikon kek kalıplarımdan birini de denerim diye düşündüm. Sonuç, fotoğrafta gördüğünüz gibi zavallı ayıcığın kafası kesik. Ben soğusun da büyük bir tabağa alayım diye beklerken, Sina Babam kekin şahane kokusuna dayanamayarak hemen gidip bir dilim yiyivermiş. E, bu durumda tadı üzerine bir şey yazmamın lüzumu kalmadı sanırım:)
Malzemeler: 1 su bardağından iki parmak az sıvı yağ (ben yarısını zeytinyağ kalanını ayçiçek yağı koydum), 1 çay bardağı yoğurt, 1,5 paket kabartma tozu, 2 su bardağı un, 250 gr. rendelenmiş/ezilmiş beyaz peynir, 4 yumurta (bir tanesinin sarısını ayırın), 1 demet dereotu.
Yapılışı: Derin bir kap içinde yumurtaları çırpın ve yoğurdu koyun. Beyaz peynir ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Daha sonra sıvı yağı, unu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına veya silikon kalıba dökerek üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 30-35 dakika pişirin.
Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails