Sayfalar

4 Haziran 2020 Perşembe

Elmalı Turta

Bugünkü tarif, Brüksel-Lüksemburg anılarımızı canlandıran çok özel bir tarif. Orada yaşarken hiç evde yapma ihtiyacı duymazdım çünkü çok şahane elmalı turta yapan yerler vardı. Haydi bir kahve içelim, diye dışarıya her çıktığımızda mutlaka yanında bir elma turtası da sipariş ederdik. Türkiye’ye dönünce çok uzun bir süre yapmadım, elim gitmedi. Sonra da yeni şeyler deneyelim diye diye nadiren yapar oldum. Ama şu korona günlerinde bizde güzel hisler uyandıran tarifler yapmaya öncelik verince ilk aklıma gelen elma turtası oldu, tabii 😋
Elma rendesini biraz tarçınla karıştırırken şeker miktarını elmanın cinsine göre belirlemenizi tavsiye ederim. Ben hiç şeker koymuyorum ve elmaları da pişirmiyorum. Eğer şeker koyacaksanız elmaları biraz pişirebilirsiniz. Unu ilk 1-2 bardağı koyduktan sonra azar azar ekleyin. Sıvı yağ olarak ben ayçiçek yağını tercih ediyorum, hamurun gevrek olmasını sağlıyor.

Malzemeler: 4 adet iri elma, 200 gr. eritilmiş, soğutulmuş tereyağı, ½ çay bardağı sıvıyağ, 1 ç.b. yoğurt, ½ ç.b. pudra şekeri, 1 çay kaşığı kabartma tozu, aldığı kadar un.Yapılışı: Elmaları rendeleyin, tarçın ve gerekiyorsa şekeri ekleyip ocağa alın ve elmaları biraz pişirin. Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun 1/3’ünü streç folyoya sarıp buzluğa atın. 25 x 40 cm ölçülerinde (tutma yerleri hariç 36 cm) büyük dikdörtgen borcamı yağlayın ve hamuru tabanına eşit olarak yayın. Hamuru kenarlarda biraz yükseltirseniz elmaları koyduğunuzda borcama yapışmaz ve hemen yanmaz. Hem pişince görüntüsü hem de temizlemesi kolay olur. Borcama yaydığınız hamuru çatalla bir çok yerinden delin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar tutun. Borcamı fırından alıp elmaları eşit biçimde yayın. Buzluktan çıkardığınız hamuru elmaların üzerini kapatacak şekilde rendeleyin. Tekrar fırına verin ve 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails