Sayfalar

13 Şubat 2009 Cuma

Ayva Tatlısı

Bugünkü tarifin en zor yanı ayvaların soyulması:) Aslında bu benim elma tatlısı tarifim. Bizim evde tatlılar fazla tatlı sevilmediği için şeker miktarını her zaman az tutarım. Bu tarifte benim ayvaya kullandığım şeker miktarının çeşitli tariflerde elmada kullanıldığını gördüm –ki bu bizim için gerçek anlamda tadından yenemeyecek bir tatlı demektir. Bir dahaki sefere elma tatlısının üzerine konan vanilyalı pudingten ayva tatlısının da üzerine koymayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak? Benden önce denerseniz yorumlarınızı bekliyorum. Tarifin kaç kişilik olduğu kullanacağınız ayva sayısına bağlı.

Malzemeler: Ayva, toz şeker, 1 tatlı kaşığı limon suyu, karanfil, 2-3 cm. çubuk tarçın

Yapılışı: Ayvaları soyun ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini atmayın ve yıkamayın. Su değdirmeden bir kasede saklayın. Ayvaları yayvan bir tencereye çukur kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin. Her bir ayva dilimine 2’şer karanfil saplayın ve her birinin üstüne 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker serpin. Ayva şekirdeklerini ve 2-3 cm.lik çubuk tarçını tencerenin bir köşesine koyun. Ateşi mümkün olan en kısık dereceye getirin ve ayvalar yumuşayana kadar pişirin. 10-15 dakika sonra ayvaları ters yüz edin ve çubuk tarçını çıkarın. Ayvalar yumuşadığında tencerenin altını kapatın ve kapağı bir müddet kapalı bırakın. Üzerine kaymak, rendelenmiş bitter çikolata veya toz haline getirilmiş şam fıstığı koyabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Annem der ki!: Ayvaları içine limon suyu konulmuş suya atın. Bu ayvaların kararmasını önleyecektir.
Ayva çekirdekleri pişince çok hoş bir renk bırakır. Ama bunun için suya değmemesi gerekir. Aksi takdirde rengini bırakmaz.

9 Şubat 2009 Pazartesi

Naneli Yoğurt Soslu Tavuk

Bugünkü yemeğimizi Linda Fraser’ın Chicken Delights adlı kitabından seçtim. Bu kitabı 2005 yılının Mayıs ayında Londra’ya, arkadaşlarımızı ziyarete gittiğimizde, Thames Nehri’nin kenarında kurulan, eski kitapların satıldığı tezgahlardan birinden çok komik bir fiyata almıştım. Kitabın basım tarihi 2002. Yurtdışında basım tarihi 1 yıl öncesi bile olsa kitapların fiyatları epey düşüyor. Sanırım kitabın bu kadar ucuz olmasının sebebi buydu. Çünkü içinde gerçekten değişik ve güzel tarifler var.
Biz tavuk yemeklerini çok severiz. Gördüğüm, duyduğum her değişik tavuk tarifini mutlaka not ederim. Bu yüzden bende değişik tavuk tarifleri boldur. Doğal olarak bu sayfalarda da sıklıkla tavuk yemekleri tarifi göreceksiniz. Tarifimiz 2-4 kişilik

Malzemeler: 8 parça derisi alınmış tavuk butu veya 4 parça ince tavuk biftek, 1 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı yoğurt, 4 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane, tuz, karabiber

Yapılışı: Bal, yoğurt, limon suyu ve naneyi karıştırın. Üzerine çizikler attığınız tavuk etlerini bu karışıma yatırın. 30 dakika bekletin. Izgara tavada orta ateşte, tavuklar altın sarısı rengini alana kadar çevirerek pişirin. Tarifin orijinalinde üzerine ince doğranmış taze nane serpiştirilmişti ve yanında haşlanmış taze küçük patates ve yuvarlak dilimlenmiş domatesle servis ediliyordu. Ama ben pirinç veya bulgur pilavını da yanına çok yakıştırdım.

Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails