Sayfalar

13 Haziran 2009 Cumartesi

Çilekli ve Çikolatalı Rokoko

Bugünkü tarifimiz Mayıs 2007 tarihli Lezzet Dergisi’nden. Sıcak yaz günleri için harika bir ikram. Üstelik yapımı da gayet kolay. Ankara’da yaşayan tek akrabam olan yengem ve yakın bir aile dostumuz güle güle otur gezmesine -taşınalı neredeyse bir yıl olacak- geldiler, yaklaşık bir ay kadar önce. O günlerde Ankara’da hava sıcaklığı aynen bugünlerde olduğu gibi 30 derecelerde seyrediyordu ve ben aylardır bir türlü elimin varamadığı yemek kitaplarımı, dergilerimi, notlarımı düzenliyordum ki, bu dergiyi gördüm. Bir gün önce de heveslenip çilek almıştım. Derginin bu sayısının özel olarak çilekli tariflere ayrıldığını görünce sayfaları hızlıca karıştırıverdim ve hemen bu tarife takıldı gözüm. Misafirlerimin tadar tatmaz hemen tarifini istemelerinden de anladım ki çok doğru bir seçim yapmışım. Ben tarifteki gibi dikdörtgen değil kare borcam kullandım kalıp olarak. Biraz ince oldu, dilimleri geniş kestim. Bir dahaki sefere 10x30 cm.lik baton kek kalıbını kullanacağım. Dergideki fotoğrafta dilimler baton pastaymış gibi duruyordu.
Neyse, tarif 8 kişilik ve dergiye göre hazırlaması 20 dakika sürüyor. Bence tüm malzemeler elinizin altında hazırsa, mesela çilekler yıkanmış, ayıklanmış ince ince doğranmışsa, önceden çekilmiş fındık varsa, limon kabuğu ya da çikolata rendelenmişse 20 dakika yeterli tabii. Ama bütün bunları mutfakta tek başınıza yapıyorsanız ve ayağınızın altında, elinize aldığınız her şeyi tutmak ve tadına bakmak isteyen şahane bir meraklı minik varsa hazırlama süresini derhal iki katına çıkartın, bence. Tecrübeyle sabittir:)
Malzemeler: 1,5 su bardağı krema, 2 paket vanilya, 2 paket kakaolu bisküvi, 2 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 su bardağı iri çekilmiş fındık, 1 su abrdağı kuru üzüm, 1 limonun rendelenmiş kabuğu, 3 yemek kaşığı kakao, 150 gr. çilek, 100 gr. rendelenmiş bitter çikolata
Üzeri için: 400 gr.çilek, 1 tatlı kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı rendelenmiş sütlü çikolata.
Yapılışı: Bisküvileri robotta un haline getirene kadar ezin. 150 gr. çileği temizleyip ince ince dilimleyin. Çilek hariç bütün malzemeleri, önce kuru sonra sıvı malzemeler olmak üzere çukur bir kapta karıştırın. Düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bisküvi hamurunun yarısını folyoyla kaplı dikdörgen bir fırın kalıbına döküp yayın. Üzerini çilek dilimleriyle kaplayıp kalan hamuru da üzerine dökün ve yayın. Bir gece buzlukta bekletin. Üzeri için temizlediğiniz çilekleri blendırda püre haline getirip, çikolata hariç diğer malzemeleri ekleyin. 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Soğumaya bırakın. Rokokoyu buzluktan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine çilek püresini sürüp 20 dakika daha buzdolabında bekletin. Üzerini çikolata ve nane yapraklarıyla süsleyin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails