Sayfalar

23 Mayıs 2020 Cumartesi

Granola Tarifim

Bugünkü tarifimiz yaz sıcaklarında kahvaltı etmemi mümkün kılan bir tarif. Gerçek bir kurtarıcı. Sabah kalkıp bir kase sopsoğuk yoğurdun içine 2-3 yemek kaşığı koyup, karıştırıp hemen yenmesiyle ve hem tadıyla hem de soğukluğunun yarattığı uyandırıcı etkiyle güne başlamayı kolaylaştıran bir tarif. İnternette aradığınızda neredeyse sonsuz çeşitlilikte granola tarifi bulmanız mümkün. İşte bu da benimki 😊



Kuru malzemeler: 2,5 s.b. yulaf ezmesi, 1 s.b. fındık, ½ s.b. ayçekirdeği içi, ¼ s.b. keten tohumu, 2 y.k. susam, 1 ç.k. toz tarçın, ½ ç.k. toz zencefil, 1 ç.k. tuz
Islak malzemeler: 1 y.k. hindistan cevizi yağı, 1 yk. zeytinyağı, ½ s.b. pekmez
Yapılışı: Fırınınızı 150 dereceye ayarlayın. Fındıkları irice çekin. Kuru malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Küçük bir tencereye hindistan cevizi yağını koyarak yağ eriyene kadar karıştırın. Yağ eriyince zeytinyağı ve pekmezi koyup 1-2 kez karıştırıp altını kapatın. Kuru malzemeleri karıştırdığınız kaba ekleyin ve tahta bir spatulayla iyice karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine eşit biçimde yayın. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 10 dakikada bir spatulayla karıştırarak toplam 30 dakika –ki 15. dakikadan sonra yavaş yavaş esmerleşmeye başladığını göreceksiniz, pişirin. Çok çabuk kavrulabileceğinden fırının yanından ayrılmayın ve sıklıkla kontrol edin.
Granolanız fırından çıktığında yumuşak olacaktır. Soğuduğunda sertleşecek ve kıtırlaşacaktır. Soğuduğunda içine gün kurusu kayısı veya kuru dut, veya kuru üzüm, veya yaban mersini ya da hepsinden arzu ettiğiniz kadar koyup ağzını sıkıca kapatacağınız kavanozlarda en az 2 hafta saklayabilirsiniz.
Ben içine hiç bir kuru meyve koymadan saklamayı tercih ediyorum. Böylelikle canım istediğinde –ki genellikle öyle istiyor😊, süt veya yoğurtla sade sade yiyebiliyor ya da o an canım ne çekiyorsa onu koyabiliyorum. Afiyet olsun!

20 Mayıs 2020 Çarşamba

Tepside Sütlü Tatlı (Karadut Soslu)

Bu aralar havalar birden ısındı ve Meleğimle benim sütlü tatlı düşkünlüğümüz yine depreşti. Şöyle soğuk soğuk, hafif bir sütlü tatlı ne güzel olur diye, aklımda pratik bir kazandibi tarifiyle girdim mutfağa. Fakat hani yazarın müdahale edemediği, başını alıp giden roman kahramanları vardır ya, işte aynı onlar gibi bambaşka bir şey oldu bu tatlı da. Dalgınlığımı seveyim 😉 Tabii ki bütün malzemeler glutensiz, süt organik. Su bardağımın ölçüsü de 200 gram.
Malzemeler: 4 su bardağı süt, 2 tepeleme yemek kaşığı glutensiz pirinç unu, 2 tepeleme yemek kaşığı glutensiz mısır nişastası, 2/3 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı tereyağ, tepsiyi yağlamak için ½ yemek kaşığı sıvı yağ.
Yapılışı: Derin bir tencereyi önce azıcık su ile bir güzel çalkalayın, suyu dökün. Böylelikle sütün tencereye yapışmasını önlemiş olacaksınız. Bütün malzemeleri bu tencereye aktarın, çırpıcı yardımıyla karıştırın ve ocağın altını orta ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 4-5 dakika kadar daha karıştırmaya devam ederek pişirin. Karışımın muhallebi kıvamından bir tık koyu olması gerekiyor. Altını kapatınca tereyağını ekleyin ve yine karıştırın. Tereyağ tamamen eriyince yarım yemek kaşığı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine (ben 30 cm. çapında yuvarlak metal tepsi kullandım) tencere içindeki karışımı dökün ve güzelce yayın. Fazla kalın olmamalı. Yaklaşık 1 saat kadar tepside bekletin ve ardından en az 4-5 saat kalmak üzere buzdolabına aktarın. Servisten önce 3-4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin ve yuvarlayarak tabağa aktarın.  Ben evde karadut sosu olduğu için üzerine ondan koydum ama arzu ederseniz çilek, vişne, böğürtlen, kırmızı erik, kayısı, şeftali, portakal ve/veya limon sosu koyabilirsiniz. Önümüz yaz, meyveler bollaşıyor. Üzerini en son cevizle süsledim ama şam fıstığı ve/veya fındık da çok yakışır. Damak zevkinize kalmış. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails