Sayfalar

21 Mayıs 2009 Perşembe

Kekikli Portakallı Çörek

Hafta başından arkadaşlarla cumartesi günü bebişlerimizi Hayvanat Bahçesi’ne götürelim diye görüşüp hızlıca karar vermiştik ama hangimizin ne yapıp getireceğine karar vermek için epey bir mail trafiği yarattık aramızda. Benim payıma tuzlu bir şeyler yapmak düştü. Bebişler dolaşırken ellerinde tutup rahat yesinler diye çörek yapayım, dedim. Tariflere baktım baktım, o an hiç birini beğenmedim ve en sonunda mecburen gecenin bir vakti kafamdan bir çörek uyduruverdim. Meleğim uyku arasında uyanıp su istemeseydi, hamuru 20 dakika kadar dinlendirmek zorunda kalmayacaktım ama sonradan hamurun çok iyi toparlandığını görünce bazı çörek tariflerindeki dinlendirme aşamasını hatırlayıp ‘demek ki gerekliymiş bu’, dedim kendi kendime. En son fırından çıkarmadan önce ‘ay çok açık renk kaldı bunlar, azıcık rengi dönsün bari’ deyip fırını fanlı programa çevirmeseydim sanırım çok daha yumuşak olacaklardı. Gerçi arkadaşlara göre güzel olmuştu galiba ki “bloga koyacaksın dii mi bu tarifi” diye sordular. Adam başı ikişer çörekten 8-10 kişilik.
Malzemeler: 2 yumurta, ½ su bardağı suyu alınmış koyu yoğurt, 100 gr. yumuşak margarin, 1 portakalın suyu ve aynı portakalın kabuğunun rendesi, 2 tatlı kaşığı kuru kekik, 125 gr. ezilmiş beyaz peynir, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un.
Yapılışı: Yumuşamış margarini, oda sıcaklığındaki yumurtaları, yoğurdu, peyniri, portakal suyu ve kabuğunu derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine kekiği ekleyin. Kabartma tozuyla karıştırılmış ve elenmiş unu azar azar koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun elinize yapışmaması gerek. Üzerini nemli bir bezle kapatıp ılık bir yerde 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan şöyle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın. Yağlı kağıt koyduğunuz veya yağladığınız tepsiye kabarma paylarını da düşünerek biraz aralıklı dizin. Önceden 175-180 derecede ısıttığınız fırında 35-40 dakika pişirin. Üzerine yumurta sürülmediği için üstü kavrulmuyor ve biraz açık renk kalıyor. Sakın benim gibi yapmayın ve fırını fanlı programa çevirmeyin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails