Sayfalar

4 Ekim 2010 Pazartesi

Kışa Hazırlık

Bu sene kış hazırlıklarına Ayvalık’tan döner dönmez başladım. Geçen seneki hazırlığım sadece frambuaz ve domatesle sınırlı kalmıştı ama pratik anne’nin bir yazısında önerdiği şeyi yaparak domatesin kabuklarından dahi yararlanmıştım. Bu sefer frambuaz ve domatese, barbunya, taze fasulye, kırmızı biber, şeftali ve mürdüm eriği pürelerini de ekledim. Nasıl yaptığımı da (nihayet!) bu hafta sonu yazdım. Hepsi için büyüklü küçüklü ama mutlaka kilitli buzdolabı poşetlerinden kullandım. Poşete koyunca içlerindeki havayı bir pipet yardımıyla boşalttım.
Domates: Pişmiş ve pişmemiş olarak iki şekilde de hazırladım. Yaklaşık 6 kilo domatesin kabuklarını soyup rondoda gayet iri bırakarak çektim. Tencereye koyup ilk kaynamadan sonra çok kısık ateşte en az 1 saat pişirdim. Pişirmeye başladıktan 45 dakika sonra bir silme yemek kaşığı tuz ve ½ çay bardağı zeytinyağı koydum. Tencerenin altını kapatınca temiz ve kuru kavanozlara sıcak sıcak doldurup yeni kapaklarla kapatıp havası alınmış olsun diye ters çevirip tepsi içinde beklettim. Ertesi sabah kavanozları çevirip buzdolabına kaldırdım. Geçen sene kavanozlara boşaltırken bir kavanoza sarımsak, diğerine kekik bir diğerine biberiye koymuştum. Bu sene hiç bir şey koymadım.
Pişmeden yaptıklarımı ise –ki yaklaşık 8-9 kiloydu- üçe ayırdım. Önce yine bütün domateslerin kabuklarını derin bir tencerenin içinde soydum. Kabukları ayrı bir tasta biriktirdim. 4-5 parçaya böldüğüm domatesleri poşetlere koydum, kaldırdım. Diğer yöntem, domatesleri yine rondoda irice çektim ve buz kalıplarına koyup dondurdum. Son olarak derin bir tasta biriktirdiğim domates kabuklarını iyice ezip suyunu çıkardım. Domatesleri keserken akan sularıyla birlikte buz poşetlerine koyup buzluğa kaldırdım. Böylece domates suyu da hazırlamış oldum.
Bu hazırlık sürecinde, sevgili kayınpederimin 2 sene önce Brüksel’deyken yemek yapmayı seviyorum diye alıp bana hediye ettiği domates soyucusu, mutfağımın en faideli aletleri listesinde bir numaraya yükseldi:) Geçen seneki domates hazırlığı sırasında domates kabuklarını ezmeden fırında kurutup rondoda iricene çekmiştim. Kış boyunca bazı salataların üzerine serperek kullandım. Aile bireylerinin çok çok beğenmemesi üzerine bu kadar zahmete değmeyeceğini düşünerek bu sene yapmaktan vazgeçtim.
Barbunya: Ayıkladım ve yıkamadan poşetlere doldurup buzluğa kaldırdım.
Taze Fasulye: Önce güzelcene yıkayıp kılçıklarını ayıkladım ve kestim. Domatesle biraz zeytinyağında 7-8 dakika kadar soteledim. Soğuyunca poşetlere koydum. Pişirmek istediğiniz zaman soğanı zeytinyağında sarartıp donuk haldeyken tencereye koyabilir, üzerine gerekiyorsa biraz daha domates ekleyip kısa sürede pişirebilirsiniz.
Kırmızı Biber: İki şekilde saklıyorum. Önce sağlam olanlarını ayırıp çekirdeklerini ayıkladım. İçlerini yıkayıp temiz bir kurulama bezinin üzerine ters çevirip içlerinin de kurumasını sağladım. Sonra iki ya da üç biberi iç içe geçirdim ve her defasında kaç dolma pişireceksem o kadarını poşetlere yerleştirdim. Dolma yapmak istediğinizde önce dolmanın içini hazırlayın ve biberleri buzluktan çıkarınca çözülmesini beklemeden hemen içini doldurup pişirin. Çözdürüp yapıldığında kırmızı biberlerin tadı bozulabiliyor. Dondurucudan çıkardıktan 4-5 saniye sonra donuk biberleri şöyle hafifçe çevirin, hemen birbirlerinden ayrılırlar. Kalan sağlam biberleri fırında közledim, soydum ve porsiyonlar halinde poşetlere koyup kaldım. Dolma yapmaya uygun olmayanları ince ince yemeklik doğradım ve yine poşetlere koydum.
Frambuaz: Yıkayıp kağıt havluların üzerinde kuruttum ve poşetlere koyup buzluğa kaldırdım.
Şeftali Püresi: Şeftalileri soyup doğradım ve yine irice rondodan geçirdim. Eğer şeftaliler yumuşaksa çatalla da ezebilirsiniz. Ezilmiş şeftalileri buz kalıplarına koyup dondurdum. Sonra da poşetlere koydum.
Mürdüm eriği püresi: Mürdüm eriklerini sıcak suda bir kaç saniye tutup kabuklarını soydum, çekirdeklerini çıkarttım. Rondodan geçirip tencereye boşalttım. Çok kısık ateşte altının tutmamasına dikkat ederek ve sıklıkla karıştırarak bir taşım kaynattım. Ilınınca buz kalıplarına koyup dondurdum ve kilitli buzdolabı poşetlerinde saklamak üzere buzluğa kaldırdım.
Frambuazları, şeftali ve mürdüm eriği pürelerini yemek için değil daha ziyade pasta ve keklerde kullanmak ya da meyveli buzlu yoğurt yapmak için hazırladım. Tarifler mi? Yapınca fotoğraflarını çekip hemen yazacağım, SÖZ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails