Sayfalar

15 Ağustos 2010 Pazar

Zeytinyağlı Bamya

Ayvalık’a vardığımızda ilk yaptığımız şeylerden biri Cunda’daki meşhur Lal Girit Mutfağı’nda bir akşam yemeği yemektir. Bu sene de aynı şeyi yaptık. Selin biraz daha büyümüş olduğu ve artık hemen hemen her şeyi yiyebildiği için önceden özel bir şeyler istememize gerek kalmadı. Benim sebze düşkünü kızım, Lal’in sahibesi Emine Hanım “Ne yiyeceksin? Seç bakalım!” deyince, evde hiç yemediği için merak etmiş olacak ki bamyayı seçti. Yarım porsiyon bamyayı bizim mezelerimiz gelene kadar afiyetle götürdü ve bana dönüp “bunu çok sebdim anne” dedi. Ne ben ne de Teoman yıllarca bamya yemesek özlemeyiz ama önümüze konulunca afiyetle yeriz. Fakat kızımız çok sevdiğini söyleyince akan sular durdu tabii ve pazara gidilip hemen bamya alındı. Aşağıdaki bamya tarifi herhalde herkesin bildiği bir tariftir ama benim için önemi hayatımda ilk defa zeytinyağlı bamya pişirmiş olmamdır. Diğer zeytinyağlıları nasıl yapıyorsam aynen öyle yaptım. Tek farkı bamyaları sirkeli suda 10 dakika kadar bekletip yıkadım ve pişirirken 1 limon suyu ekledim. Bir de bamyaların baş kısmını çevirerek soymak yerine kestim. Tarif 6 kişilik
Malzemeler: 650 gr. bamya (pazarcının elinde bu kadar kalmıştı), 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 büyük soğan, 2 orta boy sulu domates, 2 yemek kaşığı sirke, 1 limonun suyu, 1 silme tatlı kaşığı tuz ve toz şeker.
Yapılışı: Soğanları incecik doğrayıp zeytinyağında biraz sarartın. Sirkeli suda 10 dakika bekletip bolca yıkadığınız bamyaları ekleyin. Üzerine küçük küçük doğradığınız kabuğu çıkartılmış domatesleri, 1 limonun suyunu, tuz ve şekeri ilave edip 1 çay bardağı kadar sıcak su koyun. Kaynamaya başlayınca en kısık ateşe alın, bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails