Sayfalar

4 Şubat 2010 Perşembe

Selin'in 2. Yaş Günü Menüsü

Bugün Meleğimin 2. Yaş gününün menü detaylarını yazacağım. Parti boyunca oradan oraya koşturmaktan ikramların tek tek fotoğraflarını çekemedim. Teoman’ın yemeğe başlamadan önce çektiği 2-3 kare olmasaydı bu yazıda sadece pastanın resmi olacaktı:) Tuzlularla başlayalım.
1. Annemin Pırasalı Karmacası,
2. Tarçınlı Peynirli Kurabiye
3. Neslihan’ın Kabaklı Patatesli Keki
4. Güneş’in Mercimek Köftesi

Annemin meşhur Pırasalı Karmacası arkadaşlarımın çok beğendiği benim de pek besleyici bulduğum bir tarif -ki daha önce blogumda yazmıştım. Bu sefer çocuklar için ayıcık şeklindeki kek kalıplarımı kullandım. Ayıcıklara çocuklardan çok annelerin ilgi gösterdiğini özellikle belirtmek isterim:)

Tarçınlı Peynirli Kurabiyenin tarifi de yine blogda var. Paşabahçe’den aldığım rakamlardan oluşan kurabiye kalıplarından 2’yi ve yıldız şeklini kullandım.
Kabaklı Patatesli Kek için Neslihan’ın tarifi göndermesini ya da kendi blogunda yazmasını bekleyeceğiz. Neredeyse her buluşmada bunu yapmasını istiyoruz Nes'ten. Ne zaman bıkacak bilmiyorum ama biz yemeye doyamıyoruz.
Güneş’in Mercimek Köftesinin tarifini de ilk görüşmemizde alıp bloga ekleyeceğim. Sağolsun cuma akşamı arayıp "ben de bir şey yapayım, mesela mercimek köftesi" deyince hemen atladım tabii:) Ben mercimeğin her türlüsünü ama bilhassa köftesini çok ama çok severim. Yapar mıyım? Çok ender. Neden bilmiyorum. Hımm, bunu düşünmem gerek:)

Tatlılar kısmındaysa,
1. Umur’un Limonlu Kurabiyesi
2. Portakallı Bademli Kek
3. Beyaz Çikolatalı, Frambuaz ve Fındıklı Browni
4. Doğum Günü Pastası
vardı.


Umur’un Limonlu Kurabiyesinin tarifiyle başlıyorum. Umur’un dediğine göre orijinal tarifte 2 tatlı kaşığı da haşhaş varmış ama bebişleri düşünerek koymamış.
Malzemeler: 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 limonun rendelenmiş kabuğu, 100 gr yumuşatılmış margarin, 1 su bardağı toz şeker, 2 yumurta sarısı, 1 yumurta, 1,5 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı: Un, kabartma tozu, rendelenmiş limon kabuğu (ve haşhaş) bir kapta güzelce karıştırılır. Bir başka kapta da margarinle toz şeker mikserle çırpılır. Bu karışıma yumurta sarıları, yumurta ve bir de limon suyu eklenir. Sonra unlu karışımla birleştirilip yumuşak bir hamur haline getirilir. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

Fotoğrafta kuzu şeklinde olması gereken Portakallı Bademli Kekler ve tarifi bana ait. Çocukların hoşuna gider diye yazın Real’den aldığım kuzu kalıbını kullanayım dedim. O güne dek hiç bir sorun çıkmamıştı ama aksilik bu ya, kafaları koptu kopacak şekilde zar zor çıktılar kalıptan. Ben de üzerini kapatmak için Dr.Oetker’in vanilya sosundan beyaz bir krema hazırladım. Ama açıkçası bildiğim klasik pasta kremasından yapsaymışım daha güzel olurmuş. Çünkü bir hayli katı yapmama rağmen sos yine de kuzuların üzerinden aktı. Hoplayıp zıplayıp oynamaktan çocukların kuzu filan görecek halleri olmadı neyse ki. Ayrıca tadı da çok güzeldi. Aşağıdaki malzeme miktarları bildiğimiz standart kek kalıpları için. Ben kuzu kalıbı küçük olduğundan ve bir tane kalıbım olduğundan ölçüleri iki defada yarım yarım kullandım.
Malzemeler: 4 yumurta, 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker, 1 portakalın kabuğunun rendesi, 2 portakalın suyu (1 su bardağı olmalı), ½ çay bardağı sıvı yağ, 100 gr. marzipan (badem ezmesi), 1 çay kaşığı badem aroması, 1 paket kabartma tozu, 3 su bardağı un.
Yapılışı: Portakalın kabuğunu rendeleyin ve sularını sıkın. Bir kapta önce yumurtaları 1-2 dakika çırpın, sonra şekeri ekleyerek yaklaşık 3-4 dakika daha çırpın. Portakal suyunu, rendesini ve sıvı yağı ilave edin. Marzipanı rendeleyip badem aromasını ekleyin. Kabartma tozuyla karıştırılmış ve elenmiş unu azar azar koyun. Karışımı yağladığınız kek kalıbına boşaltın. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.

Son tarif olan Beyaz Çikolatalı, Frambuaz ve Fındıklı Browni’yi büyük bir risk alarak ilk defa denedim ve sonucundan çok memnun kaldım. Hem kolay hem lezzetli hem de değişik bir ikram oldu. Tarif The Australian Women’s Weekly’den çevrilmiş. Hürriyet Gazetesi’nin 2007 yılında verdiği bir ek, Morpa Kültür Yayınları basmış.
Malzemeler: 125 gr. doğranmış tereyağı, 200 gr. beyaz çikolata, ¾ su bardağı pudra şekeri, 2 adet hafifçe çırpılmış yumurta, ¾ su bardağı un, ½ su bardağı nişasta, 1 paket kabartma tozu, 100 gr. doğranmış beyaz çikolata (ekstra), ½ su bardağı kıyılmış fındık, 150 gr. taze veya dondurulmuşframbuaz, üzeri için 1 yemek kaşığı pudra şekeri.
Yapılışı: Fırını önceden ısıtın. Yuvarlak bir kek kalıbını yağlayın. Tabanını ve karşılıklı iki yanını yağlı kağıtla kaplayın. Tereyağı ve çikolatayı orta boy bir tencerede kısık ateşte benmari usulü karıştırarak eritin ve soğumaya bırakın. Diğer tüm malzemeleri de eritilmiş tereyağ ve beyaz çikolataya katıp karıştırın. Hazırladığınız karışımı kek kalıbına dökün, 170-175 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirin ve kalıpta soğumaya bırakın. Üçgen şeklinde dilimleyip üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Doğum günü pastasını Umurcuğumun tavsiyesine ve tecrübelerine dayanarak Pilita Pasta Evi’ne sipariş vermiştim. Ne iyi etmişim! İnternetten yine Umurcuğumun bulduğu kızımın ‘piisi piisi’ diye bayıldığı Hello Kitty’li pasta, hem görüntü hem de tat olarak gerçekten çok güzeldi. Siparişim hakkında görüşmeye gittiğimde gösterdikleri ilgi ve misafirperverlikten de bahsetmeden geçemeyeceğim. İkram ettikleri salebin tadı da damağımda kaldı:) Ankara’da yaşayanlara Pilita Pasta Evi’nin pasta ve diğer çeşitlerini denemelerini hararetle tavsiye ediyorum.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails