Sayfalar

11 Aralık 2010 Cumartesi

Soğan Çorbası

Aslen Fransız mutfağına aittir ve ben bayılırım bu çorbaya. Turizm sektöründe çalışmaya başladığım ilk yıl Paris’e gitmiştim ve bu çorbayı ilk defa Sacré Coeur’ün yakınlarında küçücük bir restoda içmiştim. Açık söyleyeyim bir daha da öylesini içmedim, Paris’e sonraki gidişlerimde bile. Belki de ilk kez orijinalini içtiğim için tadı damağımda kaldı. Bu tarif biraz Türk versiyonu gibi gelir bana ve elbette bu hali de çok lezzetlidir çorbanın. Tarif büyük çorba kaseleriyle 4 kişilik.
Malzemeler: ½ kg. kuru soğan, 4 su bardağı et suyu veya su, ¾ çay bardağı ayçiçek yağı, 2 silme yemek kaşığı un, tuz, karabiber, nane.
Yapılışı: Soğanları sıvıyağda ve kısık ateşte sıklıkla karıştırarak sarartın. Unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Et suyu veya suyu azar azar ekleyip karıştırın. Baharatları ağız tadınıza uygun miktarlarda ekleyip 20-25 dakika kadar kaynatın. Üzerine kıtır ekmek koyarak veya taze kaşar rendeleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

7 Aralık 2010 Salı

Zeytinyağlı Pazı

Çorba yapmak amacıyla topu topu yarım kilo pazı almıştım ama evde iki çeşit çorba olup hiç zeytinyağlı yemek olmadığını hatırlayınca fikir değiştirdim. Doğal olarak az oldu,  fotoğrafta gördüğünüz kadar. Biz ailecek ıspanağın ağızda bıraktığı o metal tadından hiç hoşlanmadığımız için ıspanak yerine pazı yiyoruz. Ben genelde 1 kg. pazıya 1 çay bardağı pirinç koyarım. Meleğim pirinçli her şeyi çok sevdiğinden pirinç miktarını bu sefer biraz fazla tuttum.
Malzemeler: ½ kg. pazı, 1 çay bardağından yarım parmak eksik pirinç, 1 orta boy kuru soğan, zeytinyağı, 1 silme çay kaşığı toz şeker, 1 silme çay kaşığı tuz.
Yapılışı: Tencereye zeytinyağını koyun. İnce doğradığınız soğanları zeytinyağında sarartın. Önce pazıların saplarını ince ince doğrayıp soğana ekleyin. Saplar biraz yumuşayınca doğranmış pazı yapraklarını ekleyin. 1 silme çay kaşığı toz şeker ve tuzu ilave edin. Yıkanmış pirinçleri pazıların üstüne yayın ve üstünü örtecek kadar su ekleyip kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynar kaynamaz da kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails