Sayfalar

18 Haziran 2009 Perşembe

Kepekli Makarna (Lor, Ceviz ve Kuru Domates Destekli)

Eşimin şehir dışında olmasını fırsat bilerek, yan tarafta logosunu gördüğünüz Ye 46: Makarna Etkinliği'ne önceki etkinliklerde olduğu gibi son dakikada katılmış olmamak için dün akşam makarna yaptım. Böylelikle hem etkinlik için yemek yapmış oldum, hem de normal makarnayı çok sevdiği halde kepekli makarnadan hiç haz etmeyen eşim yüzünden altı aydan fazla bir süredir erzak kutusunda bekleyen, son kullanım tarihine bir ay kalmış kepekli makarnayı pişirebildim. Meleğim ilk kez yedi ve çok beğendi. Makarnanın yapılışında bir numara yok. Bildiğiniz gibi kaynayan suya biraz tuz, makarna yapışmasın diye biraz yağ koyup seçtiğiniz makarnayı da döküp paketin üstüne yazan süre kadar bekliyorsunuz. Kepekli makarna normal makarnalardan biraz daha geç piştiği için süre azıcık uzuyor. Makarnanın üzerine koyduğum karışım ise tamamen benim tercihlerimi yansıtıyor çünkü ben uydurdum. Tarif 2 kişilik.
Malzemeler: 1 paket (250 gr.) kepekli makarna, 7-8 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri, 2 dolu yemek kaşığı çekilmiş ceviz, 2 avuç incecik doğranmış taze nane ve maydanoz, 8-10 tane küçük doğranmış kuru domates, 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı.
Yapılışı: Makarnaları kaynayan suya atarken kuru domatesleri de bir tasın içinde sıcak suya koyun. Domatesler yumuşarken diğer tüm malzemeleri karıştırın. Makarna piştiğinde kuru domatesleri de sudan çıkarıp küçük küçük doğrayın. Makarnanın üzerine peynirli karışımı, üstüne de artık ıslanmış olan:) ‘kuru’ domatesleri koyun. Halis muhlis Ayvalık zeytinyağını da üzerinde şööyle bir gezdirin. Afiyet olsun!

Notlar: 1. Makarnanın piştiği suyu sakın dökmeyin. Kavanozda saklayıp ertesi gün çorba yaparken kullanabilir veya yemeğinize koyabilirsiniz.
2. Eğer peynirli karışım fazla gelirse bir cam kavanoza koyup buzdolabında bir kaç gün saklayabilir, tuzlu kek veya çörek içine koyabilirsiniz.

16 Haziran 2009 Salı

Kayık Köfte

Geçen akşam, yapıp buzlukta saklaması ve gerektiğinde çıkarıp tavada pişirmesi çok kolay olduğundan neredeyse sürekli yaptığım cız bız köfteden gına geldiğini fark ettim. Başka ne yapabilirim diye düşündüm ve aklıma buzluktaki dondurulmuş garnitür paketi geldi. Hafiften yumuşamaya başlamış 2 büyük domates de bulunca, “köftelere kayık şekli verip içine şu garnitürden koyayım, üzerine de domatesleri rendeleyeyim. Bakalım ne olacak?” dedim, fotoğraftaki gibi bir şey oldu. Lezzeti konusunda köfte aşığı eşimin 5 tane (yazıyla beş) yediğini yazsam başka bir şey demeye gerek kalmaz sanırım. Ben 1 kg. kıymadan dikdörtgen borcama 8 tane sığdırabildim, kalanını da yine cız bız köfte yapıp, tavada kızarttım ve buzdolabına kaldırdım. Sabahlara kadar çalışan eşim çok mutlu oldu tabii:)
Malzemeler: 1 kg. köftelik kıyma, 1 yumurta, 1 adet küçücük doğranmış orta boy soğan, 5-6 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tepeleme çay kaşığı kimyon, tuz, ½ çay kaşığı karabiber, içi ve üstü için: 250 gr. dondurulmuş garnitür, 2 büyük rendelenmiş domates, ½ çay bardağı su, 1 tatlı kışığı kekik, 1 çimdik tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Kıyma, yumurta, soğan, ekmek içi, sirke, kimyon, tuz ve karabiberi bir tasa alıp iyice yoğurun. Yoğrulmuş kıymadan 2-3 ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde kayık şekli verin ve yağlanmış borcama dizin. Üzerine dondurulmuş garnitürü koyun. Üzerine ayrı bir tasta karıştırdığınız domates rendesi, zeytinyağı, su, kekik, tuz karışımını dökün. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Afiyet olsun!

14 Haziran 2009 Pazar

Susamlı Peynirli Kek

Bir önceki yazının konusu olan çilekli ve çikolatalı rokokonun yanında misafirlerime sunduğum ikramlardan bir diğeri de kağıt üzerinde değişikmiş gibi duran, yapımı kolay, görüntüsü güzel ama yedikten sonra fazla sade bulduğum bu tuzlu kekti. Misafirlerim yabancı olmadığı için onların da görüşlerini aldım, aynı şeyi söylediler. Ertesi gün Beypazarı’na giderken bebişlerimiz Selin’le Mira yolda yerler diye bir kaç dilim aldım yanıma. Kahvaltı ederken fikrini almak üzere Banu’ya da tattırdım. O da aynı şeyi söyledi, ‘sanki bir şey eksik gibi, fazla sade’. Bize çok sade gelen bu keki bebişlerimizin çok beğendiğini de belirteyim. Bence bir yaşın üstündeki bebişlere /çocuklara gayet uygun, besleyici bir kek olduğunu da söylebilirim.
Tarif Hürriyet Gazetesi’nin yurtdışı baskısıyla birlikte verilen ‘Sahrap Soysal ile Süper Ziyafet’ ekinden. Yurtdışında yaşadığımız yıllarda mutfağa meraklı olduğumu gören canlarım, kayınvalidem ve kayınpederim, her salı günü gazeteyle birlikte verilen bu ekleri benim için biriktirmişlerdi. Ben de Türkiye’ye dönerken hepsini aldım getirdim tabii. Sonradan bu eklerdeki tariflerin büyük çoğunluğunun aynı gazetenin Türkiye baskısındaki yemek köşesinde yayınlandığını fark ettim. Hatta bazen tek bir tarifin bir kaç ay arayla ama farklı isimlerle, noktasına virgülüne kadar aynı şekilde yayınlandığını da gördüm. Ne demeli bilemiyorum.
Tarife dönecek olursak, adam başı birer dilimden 8-10 kişilik. Bir ara bu tarifi ya daha karakterli bir peynirle ya da kuru kekik, fesleğen gibi otlarla yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler: 4 yumurta, ½ su bardağı sıvıyağ, ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (tost kaşarı veya taze kaşar), 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı susam, 1 paket kabartma tozu, 2 su bardağı un
Yapılışı: Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve ve sıvıyağı mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Süt ve rende kaşarı da ekleyip çırpmaya devam edin. Kabartma tozuyla karıştırılmış unu sütlü karışıma ilav edin ve karıştırın. En son susamı da ekleyin. Akıcı kek hamurunu, yağlanmış orta büyüklükte kek kalıbına dökün. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails