Sayfalar

10 Şubat 2011 Perşembe

Ev Yapımı Pasta (Çikolata Kremalı)

Kızımın doğum günü olan 24 Ocak bu sene Pazartesi gününe denk gelince kreşte de bir kutlama yapmak farz oldu. Bizim kreşin adeti biraz farklı. Sadece doğum günü pastası ve meyve suyu kabul ediyorlar ve kutlama sırasında 3 yaş grubunda olanların anne babalarının fotoğraf çekmek için bile olsa orada olmalarını istemiyorlar. Ben de Selin’in sınıfında zaten topu topu 7 çocuk olduğundan pastayı kendim yapayım, dedim. Ortaya fotoğrafta gördüğünüz pasta çıktı. Ben tabii yine evden çıktıktan sonra “keşke fotoğrafını çekseydim” diye hayıflanırken aklıma geldi, kreşteki öğretmeninden rica ettim.

Pastanın keki yani pandispanya için orta büyüklükte yuvarlak silikon kalıbımı kullandım. Bildiğimiz yuvarlak borcam kalıbınız varsa o da olur. Keki sıcakken kesmeye kalkarsanız dağılır. Bu yüzden kek piştikten sonra bir müddet soğuması için bırakın, sonra kalıptan çıkarıp biraz daha soğuması için bekleyin. Bu esnada pastanın kremasını pişirebilirsiniz. Ilınınca keki yatay olarak iki eşit parçaya ayırın. Ben çocuklar için yaptığımdan keki ıslatmak için azıcık süt kullandım ama misafirlere yapacağım zaman keki ıslatmak için kullanacağım süte biraz Archer’s, Bailey’s, Melocoton ... gibi içkilerden veya badem, vanilya gibi aromalardan katıyorum, çok hoş oluyor. Bir de pastanın üzerine koyacağınız muzları önceden dilimlemeyin veya pastanın üzerine önceden koymayın. Pasta buzdolabında soğuyana kadar üzerindeki muzlar kararır ve görüntüsü hiç güzel olmaz. Kremanın içindeki azıcık tereyağ kremanın parlak görünmesini sağlar. Aman yok, hiç yağ istemem, eksik kalsın derseniz de olur. 1 tatlı kaşığı tereyağın yokluğu tadında pek bir değişiklik yaratmaz.

Pandispanya için malzemeler: 4 yumurta, 6 yemek kaşığı toz şeker, 8 yemek kaşığı un, 1 paket kabartma tozu, ½ çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Yumurtayı şekerle karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve yağlanmış kek kalıbına, borcama veya silikon kalıba dökün. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Çikolatalı Pasta Kreması için malzemeler; ½ litre süt, 2/3 su bardağı toz şeker, 2,5 dolu yemek kaşığı un, 3 yumurta ( 1 tanesi tam diğer 2’sinin sadece sarısı kullanılacak), 2 yemek kaşığı kakao, 1 paket bitter çikolata (80 gr.lık olanlardan),1 tatlı kaşığı tereyağ
Ekstra malzemeler: 2-3 adet muz, pasta süsleme şekeri
Yapılışı: 1 tencereye 2 yumurta sarısı, 1 bütün yumurta ve toz şekeri koyun, 4-5 dakika çırpın. Un ve kakaoyu ekleyip eriyene kadar karıştırın. Sütü azar azar ve gayet yavaş bir biçimde ekleyin ve güzelce karıştırın. Tencereyi ateşe oturtun ve karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayınca pişmiş demektir. Tencereyi ateşten alın ve çikolatayı ekleyip hafifçe karıştırarak eritin. Krema biraz ılındığında tereyağı ekleyin ve yine karıştırarak erimesini sağlayın. Soğuyunca pastayı yapmaya başlayabilirsiniz.
Keki yatay olarak ikiye bölüp sütle hafifçe ıslattıktan sonra kremanın yarısından biraz azını üzerine yayın. Dilimlediğiniz muzları boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Kekin üst parçasını tam üstüne gelecek şekilde koyun ve kalan kremayla üstünü, yanlarını güzelce sıvayın. Buzdolabına koyup soğutun. Servisten 5-10 dakika önce pasta süsleme şekerini pastanın üzerine serpiştirin. Yeni dilimlediğiniz muzları dilediğiniz sıklıkta yerleştirin –ki ben arasında bolca var diye üstüne seyrek olarak koymuştum. Üzerine mumları da yerleştirdiniz mi servise hazırdır. Muz yerine mevsiminde çilek, vişne, frambuaz gibi meyvelerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!


9 Şubat 2011 Çarşamba

3. Doğum Günü Menüsü - Havuçlu Toplar

Aslında önceliği 2010 yılında gidip de aklımda hoş anılar, damağımda güzel tadlar bırakan yerleri anlatmaya vermeliydim, diğer bloglarımda yaptığım gibi. Fakat uzun süre ara verince ve bu arada kızımın 3. doğum gününü de idrak edince 2011 yazılarına özel menüler etiketine uygun bir yazıyla başlayayım, dedim.
Bu sene Selin’in doğum gününü yine bizim evde ve çok sevgili arkadaşı Ada’yla birlikte kutladık. Benim Su damlam Adacığım, kasım ayındaki doğum gününü çeşitli sebeplerden arkadaşlarıyla kutlayamayınca biz anneler “birlikte kutlayalım o zaman”, dedik. Ada’mın annesi canım arkadaşım Umur çok lezzetli kekler kurabiyeler hazırladı, pastanın siparişi ve yapımıyla titizlikle ilgilendi. Nes, her zamanki gibi patatesli kabaklı o leziz kekinden yaptı. Bu sene Banu’dan hamileliğinin ortalarında olduğundan sadece yaptıklarımızı yemesini rica ettik. Bir çoğunun tarifini daha önceden yayınladığım menümüz şöyleydi :

Umur’dan;

• Kakaolu fındıklı kurabiye

• Çikolatalı karışık kek

• Kaşarlı ve Patatesli Muska Böreği

Neslihan’dan;

Kabaklı Patatesli Kek

Ve benden;

Çerkes Tavuğu

Dereotlu beyaz peynirli kek

• Havuçlu toplar

ve elbette Pilita'da yaptırdığımız pasta.

Günün sürprizi ise sevgili Görkem’in (Gezicini) getirdiği çöreklerdi.

Bugün daha önce tariflerini yazdıklarım dışında menüdekilerden sadece havuçlu topların tarifini verebileceğim. Portakal Ağacı’ndaki tarifi biraz değiştirerek yaptım. Umurcuğumun tariflerini de kendisi bir fırsatını bulup bana gönderince yazacağım.

Havuçlu Toplar
Malzemeler: 1kg. rendelenmiş havuç, 1su bardağından iki parmak eksik toz şeker, 1 paket un haline getirilmiş pötibör bisküvi, 1 su bardağı fındık, 1 çay kaşığı toz tarçın, üzeri için hindistan cevizi.
Yapılışı: Havuçları robotta incecik rendeleyip bir tencereye koyun. Üzerine şekeri koyup kısık ateşte pişirin. Bu sırada robatta bisküvileri ve fındıkları un haline getirin. Havuçlar yumuşayınca ateşten alın ve ılınmasını bekleyin. Ilınınca suyunu kaşıkla süzdürerek derince bir tasa alıp un haline getirilmiş bisküvi, fındık karışımını ekleyin. Tarçını da koyup karıştırın. Fındıkla ceviz arası bir büyüklükte parçalar kopararak avucunuzda yuvarlayın, top şeklini verin. Hindistan cevizine batırıp servis tabağına alın.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails