Bugünkü tarifimiz yaz sıcaklarında kahvaltı etmemi mümkün
kılan bir tarif. Gerçek bir kurtarıcı. Sabah kalkıp bir kase sopsoğuk yoğurdun
içine 2-3 yemek kaşığı koyup, karıştırıp hemen yenmesiyle ve hem tadıyla hem de
soğukluğunun yarattığı uyandırıcı etkiyle güne başlamayı kolaylaştıran bir
tarif. İnternette aradığınızda neredeyse sonsuz çeşitlilikte granola tarifi
bulmanız mümkün. İşte bu da benimki 😊
Kuru malzemeler: 2,5 s.b. yulaf ezmesi, 1 s.b. fındık, ½
s.b. ayçekirdeği içi, ¼ s.b. keten tohumu, 2 y.k. susam, 1 ç.k. toz tarçın, ½
ç.k. toz zencefil, 1 ç.k. tuz
Islak malzemeler: 1 y.k. hindistan cevizi yağı, 1 yk. zeytinyağı,
½ s.b. pekmez
Yapılışı: Fırınınızı 150 dereceye ayarlayın. Fındıkları
irice çekin. Kuru malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Küçük bir tencereye
hindistan cevizi yağını koyarak yağ eriyene kadar karıştırın. Yağ eriyince
zeytinyağı ve pekmezi koyup 1-2 kez karıştırıp altını kapatın. Kuru malzemeleri
karıştırdığınız kaba ekleyin ve tahta bir spatulayla iyice karıştırın. Karışımı
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine eşit biçimde yayın. Önceden 170 derecede ısıtılmış
fırında 10 dakikada bir spatulayla karıştırarak toplam 30 dakika –ki 15. dakikadan
sonra yavaş yavaş esmerleşmeye başladığını göreceksiniz, pişirin. Çok çabuk
kavrulabileceğinden fırının yanından ayrılmayın ve sıklıkla kontrol edin.
Granolanız fırından çıktığında yumuşak olacaktır.
Soğuduğunda sertleşecek ve kıtırlaşacaktır. Soğuduğunda içine gün kurusu kayısı
veya kuru dut, veya kuru üzüm, veya yaban mersini ya da hepsinden arzu
ettiğiniz kadar koyup ağzını sıkıca kapatacağınız kavanozlarda en az 2 hafta
saklayabilirsiniz.
Ben içine hiç bir kuru meyve koymadan saklamayı tercih
ediyorum. Böylelikle canım istediğinde –ki genellikle öyle istiyor😊, süt veya yoğurtla sade sade yiyebiliyor ya da o an
canım ne çekiyorsa onu koyabiliyorum. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder