Bu aralar havalar birden ısındı ve Meleğimle
benim sütlü tatlı düşkünlüğümüz yine depreşti. Şöyle soğuk soğuk, hafif bir
sütlü tatlı ne güzel olur diye, aklımda pratik bir kazandibi tarifiyle girdim
mutfağa. Fakat hani yazarın müdahale edemediği, başını alıp giden roman
kahramanları vardır ya, işte aynı onlar gibi bambaşka bir şey oldu bu tatlı da.
Dalgınlığımı seveyim 😉 Tabii ki bütün malzemeler glutensiz, süt organik. Su bardağımın ölçüsü de 200 gram.
Malzemeler: 4 su bardağı süt, 2 tepeleme yemek
kaşığı glutensiz pirinç unu, 2 tepeleme yemek kaşığı glutensiz mısır nişastası,
2/3 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı tereyağ, tepsiyi yağlamak için ½ yemek
kaşığı sıvı yağ.
Yapılışı: Derin bir tencereyi önce azıcık su
ile bir güzel çalkalayın, suyu dökün. Böylelikle sütün tencereye
yapışmasını önlemiş olacaksınız. Bütün malzemeleri bu tencereye aktarın,
çırpıcı yardımıyla karıştırın ve ocağın altını orta ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve
4-5 dakika kadar daha karıştırmaya devam ederek pişirin. Karışımın muhallebi kıvamından bir tık koyu olması gerekiyor. Altını kapatınca
tereyağını ekleyin ve yine karıştırın. Tereyağ tamamen eriyince yarım yemek
kaşığı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine (ben 30 cm. çapında yuvarlak metal tepsi
kullandım) tencere içindeki karışımı dökün ve güzelce yayın. Fazla kalın
olmamalı. Yaklaşık 1 saat kadar tepside bekletin ve ardından en az 4-5 saat kalmak
üzere buzdolabına aktarın. Servisten önce 3-4 parmak genişliğinde şeritler
halinde kesin ve yuvarlayarak tabağa aktarın. Ben evde karadut sosu olduğu için üzerine ondan
koydum ama arzu ederseniz çilek, vişne, böğürtlen, kırmızı erik, kayısı,
şeftali, portakal ve/veya limon sosu koyabilirsiniz. Önümüz yaz, meyveler
bollaşıyor. Üzerini en son cevizle süsledim ama şam fıstığı ve/veya fındık da
çok yakışır. Damak zevkinize kalmış. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder