Sayfalar

22 Mart 2009 Pazar

Yeni Oyun Grubu Buluşmasında Neler Yenil(eme)di?

Dünkü buluşmada annelerin uzun süre sadece bakmakla yetindiği ve hatta korkarım Umur’un hiç birini tadamadan gittiği mütevazı soframızda üzerine hindistan cevizi ve siyah çikolata rendesi koymayı unuttuğum Portakallı Bisküvi Pastası, Lorlu Kurabiye, bebeklerde yer belki diye düşündüğümden daha çok peynirli ama adı Zeytinli Muffin ve Sebzeli Tepsi Böreği vardı.
Doruk’un annesi Güliz, tadına ancak akşam bakabildiğim ve tarifini hemen almak istediğim yeşil mercimekli börek, Emre Jr.’un annesi Sibel kısır, Zeynep’in annesi Neslihan pekmezli, meyve püreli kurabiye zannedilen keklerden yapmışlardı. Masanın üstü çok kalabalıktı, ancak artanların fotoğrafını çekebildim. Ne kadar az getirmişler diye düşünmeyin yani:) Fotoğraftan kokularını alamadığınız şahane çiçekleri de su damlası kadar zarif Ada ve annesi Umur getirdi. Herbirinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Şekerli yiyeceklerin dışındakiler –ki ben her tarifin şeker miktarını 1/3 oranında azaltırım- anneler tarafından bebekler de yer diye düşünülerek yapılmıştı. Bir an bebeklerimizin yiyebildikleri şeylerin ne kadar çoğaldığını farkettim. Bebişler bir yaşını geçince yemek meselesi daha da kolaylaştı sanki.

Tariflere gelince, Portakallı Bisküvi Pastasını sevgili Selma yengemin havalar biraz ısındığında yazmayı planladığım, bilhassa yaz aylarında frigo niyetine yenilen limonlu bisküvi pastasından ilham alarak yaptım. Biraz kendini bulsun diye 10-15 dakikalığına buzluğa koyup bütün gece orada unutunca ve masaya getirip uzun süre dışarıda tutunca doğal olarak biraz sulandı, maalesef.
Malzemeler: Rendelenmiş 1 büyük portakal kabuğu, aynı portakalın suyu, 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker, 3 dolu çorba kaşığı buğday nişastası, 1 paket vanilya, 1 tatlı kaşığı yağ, 1 yumurta, 3 su bardağı soğuk su, 1+1/3 paket çifte kavrulmuş pötibör bisküvi, üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş bitter çikolata ve/veya hindistan cevizi ve/veya ince çekilmiş ceviz/fındık. Ben krem şantiden hoşlanmadığım için önermiyorum ama sevenler krem şantinin de çok yakıştığını söylüyor.
Yapılışı: Yumurtayı iyice çırpın ve şekeri ilave edin. İyice karıştırınca soğuk su hariç bütün malzemeleri koyun. 3 su bardağı suyu azar azar yedirin ve tencereyi ateşe koyun. Topaklanmamasına dikkat ederek orta ateşte pişirin. Karışımın soğumasına yakın önceden kırılmış pötibör bisküvileri ilave edip, ezmemeye çalışarak karıştırın. Su ile ıslatılmış kalıba dökün ve buzdolabına koyun. Bir gece buzdolabında bekletin. Sakın benim gibi buzluğa koyup, orada unutmayın:)

Lorlu Kurabiye Yemek Zevki'nden. Her zaman çok iyi sonuç veren bir tarif. Tek şartı var, gerçekten tuzsuz lor peyniri kullanılmalı, çökelekle pek güzel olmuyor. Ben yağdan öcü gibi korkan biri olarak lor peynirinin de yağsız olanını arayıp buldum. Ayrıca şeker miktarı orijinal tarifte 1,5 su bardağı iken ben 1 su bardağı koydum. Fırının fanını çalıştırınca 20-25 dakikada pişti. Tarifin orijinalinde lor peynirine portakal kabuğu da eklenebileceği yazılmış. Ben, düşkünlüğüm kullandığım isimden de anlaşılacağı üzere genelde limon kabuğu ekleyerek yapıyorum.
Malzemeler: 1 su bardağı toz şeker, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, 100 gr tereyağ, 2 yumurta, 250 gr yağlı tuzsuz lor peyniri, 1 tatlı kaşığı karbonat, aldığı kadar un
Yapılışı: Yumurtalardan birinin akını üzeri için ayırıp bütün malzemeleri karıştırın. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Topların sadece bir tarafını önce yumurta akına, sonra şekere batırarak yağlanmış tepsiye dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Zeytinli Muffin tarifini Alacarte by Neslos’tan aldım ama hem peynir, hem zeytin hem de yağ miktarında ciddi değişiklikler yaptım ve ½ demet ince doğranmış dereotu ekledim. Tarif 12 adet muffin için.
Malzemeler: 2 yumurta, 1 su bardağı süt, 1/3 su bardağı sıvıyağ, 1/2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış siyah zeytin, 1 su bardağı beyaz peynir, 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu
Yapılışı: Yumurtaları çırpın, süt ve sıvıyağı ekleyin. Kabartma tozuyla karıştırılmış unu da ekleyerek kek hamurunu hazırlayın. Son olarak peynir, zeytin ve dereotunu ekleyip, spatula ile karıştırın. Kağıt kalıpları muffin kalıbının içine yerleştirin ve kek hamurundan kalıbın yarısına gelecek kadar koyun. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
Not: Bazı muffin kağıtları olması gerektiği gibi yağlı kağıttan yapılmıyor. Muffin kağıtlarını eğer büyük marketlerden ve çok ucuza aldıysanız mutlaka içini yağlayın yoksa benimkiler gibi yapışır.

Son tarif olan Sebzeli Tepsi Böreği ise akşam akşam kendi kendime uydurduğum bir tarif. Aslında 5 yufkanın tamamı kullanılamıyor. Büyük bir fırın tepsim olmasına rağmen yarım yufka arttı. Bir de fırınım üzerini kurutmasaydı...
Malzemeler: 5 yufka, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 2 orta boy kabak, 2/3 su bardağı rendelenmiş taze kaşar, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt, 2 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ.
Yapılışı: Havuçları ve patatesi soyup buharda haşlayın. Haşlanmış sebzeleri rendeleyin. Üzerine çiğden rendelenmiş kabak ve rendelenmiş taze kaşarı ekleyin. Büyükçe bir tasta geriye kalan malzemeleri iyice karıştırın. Tepsiyi yağlayıp ilk yufkayı bütün olarak tepsinin dibine yayın. Üzerine yoğurtlu karışımdan bolca sürün. İkinci ve üçüncü katlarda da aynı işlemi tekrar edin. Dördüncü katta sebzeli peynirli karışımı eşit olarak bütün tepsiye yayın. Üzerine son yufkayı serin ve tepsinin kenarlarındaki ilk katın yufkasını kapatın ve üzerine yine bolca yoğurtlu karışımı yayın. Her katta yufkaların bu yoğurtlu karışımla tamamen ve iyice ıslandığından emin olun. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar 30-35 dakika pişirin. Tepsiyi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ½ çay bardağı kadar soğuk suyu parmaklarınızla serpiştirin ve tepsinin tamamını kapatacak büyüklükte bir kurulama beziyle tepsiyi örtün.

Annem Der ki!: Fırından yeni çıkan tepsinin üzerine soğuk su serpiştirirseniz böreğinizin üstü yumuşacık olur.

Afiyet olsun!

3 yorum:

  1. yumyumyummmmmm
    muhtesem nefisti hepsi:))
    ellerine saglık cicim

    YanıtlaSil
  2. Çiğdemcim, ben Zeynep ve masa arasında gidip gelerek herşeyin tadına bakmışım:)
    Portakallı bisküvi pastan nefisti,hatta hazır kimsenin gözü masada değilken 2.dilimi de hüpletivereyim demiştim ama kızdan fırsat olmadı.Neyse alacagım olsun 1 dilim daha :)
    Lorlu kurabiyeyi hep merak etmiştim,cok degisik bir lezzetti.
    Pazar sabah kahvaltı yapmak istemeyen Zeynoş muffini bayılarak yedi, minik parmaklarıyla icinde zeytin parcaları araması görülmeye degerdi..opuyoruz:)

    YanıtlaSil
  3. ben son anlarda bakabildim yemeklerin tadına, hepsinin de tadı damağımda kaldı. şu bisküvili pastada da aklım kaldı bir pinçik bile yiyemedim doruğun peşinde koşmaktan. lafı uzatmadan börek tarifini de vereyim. tarif kayınvalidemden. yarım kilo yeşil mercimek önce suda bekletilir sonra haşlanır. 5 orta boy soğan kavrulur, mercimek eklenir, bir süre beraber kavrulduktan sonra yarım demet kıyılmış maydonoz ilave edilir.tuz,karabiber ve pul biber de eklendikten sonra böreğimizin içi hazır olmuş demektir. bu iç 1 kilo yufka içindir. yufkanın ilk katı serilir, üzerine yağlı yoğurt karışımı gezdirilerek ikinci kat serilir. bu 2 kat yufka 8 eşit parçaya bölünerek hepsinin uç kısmına iç malzemeden bir miktar konulur, sarılarak tepsiye dizilir. böreklerin üstüne yağlı yoğurt sürülerek fırına verilir, üstü kızarıncaya kadar pişirilir.afiyetle yenirken gülizin kulakları çınlatılır.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails