31 Ocak 2009 Cumartesi

Doğum Günü Menüsü ve Tarifleri

Aslında ilk tarif olarak kullandığım isme uygun olsun diye limonlu turta tarifi vermek istiyordum. Ama Yaşasın Anneyim blogunu izleyenler bilir, Meleğimin ayağını alçıya aldıklarından beri, mutfağa girip yemek dışında bir şey yapma şansım olmadı. Baktım çok gecikeceğim ve bazı arkadaşlarım hararetle kızımın doğum günü menüsünü bekliyor, hadi dedim ilk tarifler menüden olsun.
İşte Menü:
Doğum Günü Pastası
Havuçlu Bisküvi Pastası
Çerkes Tavuğu
Fırında Kabak Mücver
Nar Ekşili Kısır (Devletşah’tan)
Annemin Buzluk Böreği


Ayrıca sevgili Görkem’in yapıp getirdiği -sanırım milföy hamurundandı- tahin pekmezli minik börekler ve peynirli börekler.




Doğum günü pastamız Turta Home Cafe’den. Bilkent ve Ümitköy civarında oturanlara memnuniyetle tavsiye ediyorum. Sadece pastaları değil, başta elmalı turtaları, zeytinli muffinleri ve dereotlu çörekleri olmak üzere her şeyleri çok lezzetli.




Yapımı son derece kolay olan ve buzdolabında günlerce durabilen Havuçlu Bisküvi Pastasıyla başlıyoruz. Tarif en az 12 kişilik.

Malzemeler:
1,5 su bardağı ince rendelenmiş havuç,
¾ su bardağı toz şeker,
2 paket petit beurre bisküvi (çifte kavrulmuş olanı tavsiye ederim),
1 yemek kaşığı hindistan cevizi,
½ su bardağı iri çekilmiş ceviz (arzu ederseniz)

Yapılışı:
Rendelenmiş havuç ve toz şekeri ateşe koyun.
Havuçlar yumuşayınca altını kapatın ve ılınmaya bırakın.
Ayrı bir derin kapta bisküvileri küçük küçük kırın.
Ilınınca bisküvilerle cevizi ekleyip bir kaşık yardımıyla bisküvileri fazla ezmeden karıştırın.
Soğuk suyla ıslattığınız veya streç folyoyla kapladığınız kalıba karışımı dökün.
4-5 saat buzlukta bekletip servis yapmadan iki saat önce buzdolabına koyun.
Ters çevirip kalıptan çıkarınca üzerine hindistan cevizi serpin. Afiyet olsun!

Aklınızda Bulunsun!: Havuç şekerle pişerken biraz su bırakır. Ilınırken havuç kendi suyunu çekecektir. Hemen sıcakken bisküviyle karıştırırsanız bisküviler yumuşar ve karışım hamur gibi bir şeye döner. Üstelik daha fazla bisküvi eklemek zorunda kalırsınız. Bu da havucun tadını almanızı engeller.

Çerkes Tavuğu 8 kişilik
O gün en kısa sürede bitirilen meze yarışması yapsaydık, galibi kesinlikle bu tarif olurdu.

Malzemeler:
1 adet tavuk,
2 iri diş sarımsak,
200 gr. ceviz,
¼ bayat beyaz ekmek,
¼ bayat esmer ekmek,
½ kahve fincanı zeytinyağı,

Yapılışı:
Orta boy bir tavuğu (1,250 kg. civarında)temizleyip yıkayın ve 35-40 dakika eğer düdüklü tencereniz varsa 20-25 dakika kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
Diğer tarafta bayat ekmek içlerini, cevizin ¾' ünü, sarımsağı ve yaklaşık iki su bardağı soğumuş tavuk suyunu blendırda çekin.
Soğuyan tavuğun derileri çıkartın, etlerini çok ta küçük olmayan parçalar halinde didikleyin. Blendırda çekilen malzemeyi didiklenen tavuk ile karıştırın. Eğer malzeme katı olursa, istediğiniz kıvama gelene kadar azar azar tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Dikkat! Çok sulu olmasın.
Karışımı servis tabağına alın ve kalan cevizi iri taneli çekip üzerine serpin. Arzu ederseniz üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dökebilirsiniz.

Notlar: Eğer esmer ekmeğiniz yoksa veya tadından hoşlanmıyorsanız tamamını bayat beyaz ekmek koyabilirsiniz. Ben cevizin ve tavuğun kendi yağını düşünerek yağ miktarını bir hayli azalttım. Bana biraz kuru geldi derseniz biraz daha zeytinyağ ilave edebilirsiniz.

Fırında Kabak Mücver 12 kişilik
Bu tarifin bir benzerini adını şimdi hatırlayamadığım bir yemek blogunda görmüştüm. Hatta bizim gibi patates koyanlar da varmış diye şaşırmıştım.

Malzemeler:
4 adet orta boy kabak

2 adet patates
3 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 topak (fazla büyük olmasın) ezilmiş beyaz peynir
½ su bardağı ayçiçek yağı
6-7 sap taze soğan
1/3 demet maydanoz
1/3 demet dereotu
1 paket kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Kabakları ve patatesleri rendeleyin. İyice süzerek karıştırma kabına alın.
Üzerine çok küçük doğranmış taze soğanı, maydanozu, dereotunu, peyniri, yumurtayı ve sıvıyağı koyun. Kaşıkla karıştırın.
Önceden una kabartma tozunu ekleyin, çok iyi karıştırın ve karışıma ekleyin. Şööyle çevirerek iyice karıştırın.
Karışımı yağlanmış dikdörtgen borcama veya başka bir fırın kabına koyun.
Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

Annem der ki!: İçinde kabak gibi suyunu bırakan sebzeler bulunan tarifler, fırında uzun sürede ve düşük derecelerde pişirilmelidir.Yoksa içi yapışır ve biraz çiğ kalır.

Devletşah’tan Nar Ekşili Kısır 10-12 kişilik
Aslında sadece linkini verecektim tarifin ama sonra bakmaya üşenenler olabilir diye yazmaya karar verdim.

Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
10 sap taze soğan
½ demet maydanoz
½ adet limon
½ su bardağı zeytinyagi
4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı kuru fesleğen
1,5 su bardağı sıcak su
tuz

Yapılışı:
· Bulgur ve salçaları kapaklı bir kaba koyun.
· Bir su bardağına limonu sıkıp, tuzu koyduktan sonra üzerini kaynar su ile tamamlayın.
· Hazırladığınız tuzlu ve limonlu suyu bulgur ve salçaların üzerine boşaltın. Geri kalan yarım bardak suyu da ilave edip, buharı uçmadan, hızlıca karıştırıp bulgur yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakın.
· Bu sırada nar ekşisi, zeytinyağı ve kuru fesleğeni karıştırıp bir kenarda bekletin.
· Yumuşayıp, ılıklaşmış bulguru biraz yoğurun.
· Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı ekledikten sonra fesleğenli sosu üzerine gezdirip, servis edin.

Not: Limon miktarı bana çok az geldi. Belki limon tadını çok sevdiğim içindir. Bir daha aynı tarifi yaptığımda mutlaka daha fazla limon ve belki biraz daha fazla nar ekşisi koyacağım. Sonucunu da yazacağım, elbette:)

Annemin Buzluk Böreği
Bu tarifi daha önce Yaşasın Anneyim! blogunda yayınlamıştım ama üşenenler için tekrar yazdım. Herkesin ikişer dilim yiyeceğini düşünürsek 10-12 kişilik diyebiliriz.

Malzemeler:
3 yufka
3 yumurta
3 büyük boy patates
1 topak beyaz peynir
100 gr. eritilmiş margarin
1,5 su bardağı süt
Rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:
Patatesleri haşlayın ve ezin.
Bütün malzemeleri karıştırın.
Yufkayı geniş bir yere yayın. Malzemeden bolca, bütün yufkaya eşit olarak yayın.
İkinci yufkayı da üzerine bütün olarak yayın. Malzemeyi koyun.
Son yufkayı da bütün olarak yayıp yine üzerine malzemeden koyun.
Dikkatli bir biçimde önce kenarlarını kapatarak (çok kalın olmasın) parçalamadan yufkayı sarmaya başlayın.
Sarma işlemi bitince bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin, buzluğa kaldırın.
Pişirmek istediğinizde buzluktan çıkarın ve çözülmesini beklemeden dilim dilim kesin.
Kestiğiniz dilimleri yan yatırıp tepsiye dizin.
Üzerlerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri koyun ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 25-35 dak. pişirin.

Afiyet olsun!

1 yorum:

  1. MERHABA
    öncelikle yeni blog hayırlı olsun. ben de yemeklerin çoğunu ya annemden ya da bloglardan öğrendim. evlenene kadar nerdeyse hiçbirşey yapmazdım. şimdi özellikle büyüyen minik oğlumuz sayesinde kendimi devamlı yeni şeyler öğrenmek zorunda hissediyorum. dışardan değil, evde yemesi ilerdeki hayatı açısından çok önemli.
    evet, yaptıklarım milföy hamurundan. tahin-pekmez karışımı olanları milföyün içine sürüp kapatıp minik minik dilimliyorsunuz. diğeri ise peynir-maydanoz- baharat karışımını kapatıp üzerinde yumurta sarısı sürmekten ibaret.
    yaptıkların gerçekten lezzetli, buzluk böreğini son derece kolay ve güzel buldum. fırın kabak mücver ise evde eşim tarafından da beğenildi. patates konulduğunu daha önce duymamıştım, güzel olmuş. herşey için eline sağlık..
    prenses inşallah daha iyidir..
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails