Bugünkü balık tarifi Pakize Barışta’ya ait. İnternette yayınlanmaya başladığından beri takip ettiğim gazetem.net’in kurucularından olan Pakize Barışta’nın edebiyat ve felsefe yazılarının yanı sıra aynı sitede verdiği tarifler de çok güzel. Şimdiye kadar denediğim tüm tarifleri gayet iyi sonuçlandı. Sanırım O’da benim gibi mutfakta bir şeyler pişirerek vakit geçirmeyi seviyor. Bu tarifte mutlaka yerli somon da denilen Deniz Alası kullanmak gerekli. Norveç somonlarıyla yapınca aynı tadı bulamadığını yazmış, Barışta. Bence yemeğin tüm özelliği sosunda. Hem pratik hem çok lezzetli. Biz iki gün önce ayıla bayıla yedik. Ertesi gün iş günü diye sarımsak koymadım. Yine de çok güzel oldu.
Deniz Alası somon balığı kadar yağlı değil. Bu yüzden yedikten sonra ağır gelmiyor insana. Rengi de sanırım bu yüzden biraz daha açık. Okuduğum kadarıyla Omega3 açısından da neredeyse aynı değerdeler. Ben 1,300 gr. gelen bir balığı 4 parça fileto yaptırdım. Fileto haline gelince 900 gr.-1 kg.’a düştü ağırlığı. Bizim gibi balığı çok seven 2,5 kişilik bir aileye de ziyadesiyle yetti. Meleğim önündeki balık parçaları bittikçe çığlıklar atıp uyardı bizi, nerede kaldı balığım? diye. Son günlerde saray gelini olmaktan vazgeçip elle yemek yemenin tadına varmaya başladı da...
Malzemeler:1 adet filetosu çıkarılmış, iki veya dört parçaya ayrılmış Deniz Alası balığı, 2 adet ince rendelenmiş büyük havuç, 3 adet büyük boy soyulmuş rendelenmiş domates, 4 diş sarımsak rendesi, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı zeytinyağ.
Yapılışı: İki büyük parça balık için uygun boydaki bir fırın kabının içine rendelenmiş havuç ve rendelenmiş domatesi, tuz, biber ve rendelenmiş sarımsakla birlikte karıştırarak döşeyin. Üzerine tuzlanıp biberlenmiş balık filetolarını gömün. Filetoların üzerinde iki yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin ve yüksek derecede (elektrikli ise 225 derecede) ısıtılmış fırının orta gözündeki tepsiye yerleştirin. 20 dakika pişirin. Fırınınızın gücüne göre bu süreyi 30 dakikaya çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder