Sayfalar

5 Nisan 2011 Salı

Umur'dan Kurabiye, Kek, Börek

Selin’le Ada’nın birlikte kutladığımız doğum gününde Umur’un çok güzel kek, kurabiye, börek yapıp getirdiğini yazmıştım ya daha önce. İşte Umurcuğum epey zaman önce tarifleri yayınlamam için bana gönderdi ama araya blogların kapatılması süreci ve benim son dönemdeki yoğunluğum girince bir türlü bloga ekleyemedim. Tariflerin altındaki notlar Umur’un öneri ve uyarılarıdır.
İşte Umurcuğumun şahane tarifleri...

Çatlak Kurabiye
Malzemeler: 1 yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında), 1 çay bardağı toz şeker, ½ paket kabartma tozu, 25 gr. kakao, 1.5 çay bardağı un, 1.5 yemek kaşığı süt (istenirse portakal suyu), 1 çay bardağı incecik çekilmiş ceviz ya da fındık
Yapılışı: Şeker ve yumurtayı mikserle bir güzel çırpın. Krema kıvamına geldiğinde oda sıcaklığındaki tereyağı ve sütü ekleyin. Un, kabartma tozu, kakao karışımın içine ekleyin. Ceviz ya da fındık ekleyip karıştırın. Kurabiye hamurunu bir-iki saat buzdolabında bekletin. Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve pudra şekeriyle kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirin.
Notlar: Orijinal tarifte vanilya var, ben eklemedim. İçine portakal ya da limon kabuğu rendelenebilir.
Hamur, bildiğimiz katı hamurlardan değil. Bu yüzden şekil vermesi biraz güç. Ama elinizi pudra şekerine bularsanız yuvarlamak kolaylaşıyor.
Aman fırında fazla tutmayın. Fırından çıkardığınızda yumuşak olması gerekiyor. Fazla kalırsa kaya gibi kurabiyeleriniz olabilir.

Çikolatalı Kek
Malzemeler: 4 yumurta, 1.5 su bardağı şeker, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 2.5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 su bardağı damla çikolata
Yapılışı: Yumurtalarla şeker krema kıvamını alana kadar mikserde çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenir. Un ve kabartma tozu karışımın içine elenir. Damla çikolatalar eklenir. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye karışımın üçte ikisi dökülür. Kalan karışıma kakao eklenip çırpılır. Kakaolu hamur da karışımın üzerine dökülür ve bir kürdan yardımıyla karışımın içine yedirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirilir.
Not: Damla çikolata yerine ceviz, fındık, kuru meyve eklenebilir. Orijinal tarifte vanilya var, ben yine eklemedim. Bunun da içine portakal ya da limon kabuğu rendelenebilir. Fırından çıkarmadan önce bir kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.

Peynirli Üçgen Börek
Malzemeler: 4 yufka, 2 yumurta, 2 kaşık yoğurt, ½ çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı: Yufkalardan 7-8 santimetrelik şeritler kesilir. Bir kapta yumurta, yoğurt ve sıvıyağı çırpılır. Şeritlere bu karışımdan sürülür. Ucuna istenen bir içten konup muska ya da üçgen şeklini alacak şekilde sarılır. Yağlı kağıtla kaplanan bir tepsiye dizilir. Artan karışım böreklerin üzerine sürülür. Susam ve çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails