Sayfalar

13 Şubat 2009 Cuma

Ayva Tatlısı

Bugünkü tarifin en zor yanı ayvaların soyulması:) Aslında bu benim elma tatlısı tarifim. Bizim evde tatlılar fazla tatlı sevilmediği için şeker miktarını her zaman az tutarım. Bu tarifte benim ayvaya kullandığım şeker miktarının çeşitli tariflerde elmada kullanıldığını gördüm –ki bu bizim için gerçek anlamda tadından yenemeyecek bir tatlı demektir. Bir dahaki sefere elma tatlısının üzerine konan vanilyalı pudingten ayva tatlısının da üzerine koymayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak? Benden önce denerseniz yorumlarınızı bekliyorum. Tarifin kaç kişilik olduğu kullanacağınız ayva sayısına bağlı.

Malzemeler: Ayva, toz şeker, 1 tatlı kaşığı limon suyu, karanfil, 2-3 cm. çubuk tarçın

Yapılışı: Ayvaları soyun ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini atmayın ve yıkamayın. Su değdirmeden bir kasede saklayın. Ayvaları yayvan bir tencereye çukur kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin. Her bir ayva dilimine 2’şer karanfil saplayın ve her birinin üstüne 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker serpin. Ayva şekirdeklerini ve 2-3 cm.lik çubuk tarçını tencerenin bir köşesine koyun. Ateşi mümkün olan en kısık dereceye getirin ve ayvalar yumuşayana kadar pişirin. 10-15 dakika sonra ayvaları ters yüz edin ve çubuk tarçını çıkarın. Ayvalar yumuşadığında tencerenin altını kapatın ve kapağı bir müddet kapalı bırakın. Üzerine kaymak, rendelenmiş bitter çikolata veya toz haline getirilmiş şam fıstığı koyabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Annem der ki!: Ayvaları içine limon suyu konulmuş suya atın. Bu ayvaların kararmasını önleyecektir.
Ayva çekirdekleri pişince çok hoş bir renk bırakır. Ama bunun için suya değmemesi gerekir. Aksi takdirde rengini bırakmaz.

3 yorum:

  1. Çok severim ayva tatlısını,çok güzel görünüyor.
    ellerine sağlık
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Meliha,
    Benim de en sevdiğim tatlılardan biridir. Bu yüzden değişik bir yöntemle pişirilmiş midir acaba diye tarifini nerede görsem bir göz atarım mutlaka.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil
  3. Çiğdem'ciğim, bakıyorum site tatlı açısından zayıf kalmış, tek bir tarif var! Yardımcı olayım: Muhtemelen bloguma koyacağım ilk ve son tarif, ama çok özel... Belçika'nın meşhur kral galetası. Bir göz atın derim: http://gulusturkmen.wordpress.com/2009/03/09/kral-galetasi/

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails