Sayfalar

16 Mart 2009 Pazartesi

Elmalı Kek

Sabaha karşı 04.00 gibi eve varıp, çok özlediği babasını görünce cin kesilen kızımı uyutmak üzere 05.30’a kadar oyalanınca, kalkma vakti de 12.30’a kaydı. Tüm yemek düzeni de aynen. Pazar gününe çok uygun denebilir tabii... Saat 15.00 civarı şöyle ayağımın tozuyla bir mutfağa gireyim, çay için bir kek yapayım dedim. Fakat keki yapmaya başlamam 17.00’yi buldu. Geldim diye aradıklarım ve döneceğimi bilip arayan arkadaşlarımla telefon muhabbetlerinin ardından daha erken başlayamazdım zaten. Anlatacak bir dolu şey birikmiş, özleşmişiz.
Gelelim tarife. Yanda fotoğrafını gördüğünüz Elmalı Kek aşağıda malzemelerini verdiğim kekmiş izlenimi yaratabilir ama aslında aynı kek değil. Brüksel’den döndüğüm gün pazar olunca ve bu kar da kışta (?!) dışarı çıkmaya üşenip evde bulduğum/kalan malzemelerle yapınca esas tarife uzak ama tad olarak bir hayli yakın ve şaşırtıcı biçimde de lezzetli bir kek çıktı ortaya. Bu arada yeni aldığım silikon kalıplarımdan birini daha denemiş oldum. Tarif aile ahbaplarımızdan birinde yediğimiz, beğenince önce defterime yazdığım ve oradan da son 3-4 yıl içinde ağır ağır bilgisayara aktardığım tariflerden ve maalesef kaynak belirtmenin ne kadar mühim olduğunu bilebilecek yaşlarda olmadığım yıllardan, yani çoook uzuuun yıllar öncesinden bir tarif.
Esas tarifin malzemeleri : 1 büyük rendelenmiş elma, 1,5 s.b. toz şeker, 1 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 3 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, tarçın, ½ s.b. eritilmiş ılıtılmış margarin, ½ s.b.’dan 1 parmak az miktarda mısır özü yağı
Esas tarifte yazan yapılış şekli: Şeker ve yumurta karıştırılır. Tüm malzemeler konur, karıştırılır. Üzeri kızarana kadar pişirilir.
Benim yaptığımın malzemeleri: 1 rendelenmiş elma, 1 s.b. toz şeker, 1 yumurta, ½ su bardağı yoğurt, ¼ s.bardağından 1 parmak az süt, 1+ ¾ s.b. un, ¾ paket kabartma tozu, 1 ç.k. tarçın, ½ s.b. eritilmiş ılıtılmış margarinin üzerine 2 parmak ayçiçek yağı eklenerek elde edilen miktarda yağ, 2 avuç kadar iri çekilmiş ceviz.
Benim yaptığım: Önce yumurta 1 dakika kadar hızlı çırpılır. Ardından şeker eklenir ve 3-4 dakika daha hızlı devirde mikserle çırpılmaya devam edilir. Ardından elma rendesi, yoğurt, süt, kabartma tozuyla karıştırılmış un, tarçın, yağ, ceviz hepsi konulur ve şöyle bir kaç kere karıştırılıp yağlanmış kek kalıbına konur. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.
Naçizane önerim, yukarıda verdiğim esas malzemelerle benim yaptığım gibi pişirmeniz. Esas tarifte olmamasına rağmen ceviz, badem veya fındık, elmalı her tarife olduğu gibi bu tarife de çok yakışıyor.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails