Sayfalar

25 Nisan 2014 Cuma

Balık Köftesi

Bu akşam (hikayesi biraz uzun), balık köftesi yaptım. Lezzet Aşkına programını yapan Gabriele Sponza’nın Güveçte Portakallı Levrek tarifini yapmak üzere pazar günü Bilkent Real’den levrek fileto aldım. Maalesef fileto demeye bin şahit isterdi. Balıkları enine ortadan ikiye bölüp verdiler, öyle kemiği kafası her şeyi üstünde, üstelik iyi de temizlenmemişti. Hata bendeymiş, fileto derken kemiksiz fileto demeliymişim! Fena halde kızdım ve şikayet ettim ama ne çare! Neyse, ben o akşam balıkların bir kısmıyla portakallı tarifin mandalinalı versiyonunu yaptım, çok güzel oldu. Fotoğrafını çekmeyi unutmuş olsam da onu da yazacağım elbet ama ne zaman bilemem J. Kalan parçaları buzluğa kaldırdım. Dün gece bir sebepten buzluğun kapısı tam kapanmayınca balıklar hafiften erimiş, ben de hemen kendi uydurduğum ve aslında herkesinkine benzeyen balık köftelerinden yaptım. Üzerine kırık ceviz, havuç ve turp rendesi konulmuş roka ve kıvırcık salata karışımı bol limonlu salata yanında çok iyi gitti, tavsiye ederim. Bu arada unutmadan yazayım, Meleğim balık köftesini çok sevdi ve bir kaç kez “ellerine sağlık anne” dedi. Ben de bu gazla 1,5 yıldan sonra nihayet bloga bir tarif yazabildim. Devamını getirmeye vaktim ve mecalim olur, umarım :)

Malzemeler: 1 kg. levrek, ½ ekmek içi, 1 orta boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı sarımsaklı zeytinyağı, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kur nane, 1 çay kaşığı tuz ve 1 silme çay kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber, 4 yemek kaşığı dolusu ayçekirdeği, 1 su bardağı galeta unu, kızartmak için yağ.

Yapılışı: Levrekleri bir kaç parçaya bölüp buharda 10-15 dakika haşlayın. Ilınması için kenarda beklerken robotta ekmekleri ve soğanı çekin. Balıkları bir tepsiye ayıklayın. Galeta unu ve kızartma yağı dışındaki tüm malzemeleri koyup hamur gibi yoğurun. Bu karışımın üzerini kapatıp 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Tavaya yağ koyup kızdırın ve ceviz büyüklüğünde kopardığınız balıklı karışıma elinizle köfte şekli verip önce galeta ununa batırıp sonra tavada her bir yüzünü 3-4  dakika arası kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havluya çıkartıp 1-2 dakika bekleyin, servis için uygun bir tabağa koyun. Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails