Sayfalar

8 Ekim 2009 Perşembe

Muzlu Cup Cake

Bu tarifin orijinali herkesin büyük bir merakla takip ettiği Cafe Fernando’dan. Daha önce iki kez misafirlerime yapmıştım ve çok beğenilmişti. Ben yine her tarifte olduğu gibi bunda da Meleğime uygun değişiklikler yaptım. Öncelikle normal un yerine tam buğday unu kullandım. Fotoğrafta bu kadar koyu gözükmeleri bu yüzden. Tam buğday unu kekleri, kurabiyeleri biraz tıkız hale getirip fazla kabartmadığından, ½ kaşık daha karbonat ilave ettim ve normal kek kalıbı değil de cup cake’leri kullanmak istediğimden karışımın biraz daha akışkan olması için un miktarını ½ su bardağı azalttım. Un miktarı azalınca şeker miktarını da yarı yarıya azaltmak gerekti. Cup cake’lerin kim tarafından bitirildiği yukarıdaki fotoğraftan hemen anlaşılıyor sanırım. Bir tane yetmedi, iki eline de birer tane alarak yedi Miniğim.
Malzemeler: 3 adet püre haline getirilmiş muz, 80 gr eritilmiş ılıtılmış tereyağı, ½ su bardağı toz şeker, 1 yumurta, 1 çay kaşığı vanilya özütü (vanilla extract), 1+ ½ çay kaşığı karbonat, 1/8 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı tam buğday unu
Yapılışı: Tahta bir kaşık yardımıyla, geniş bir kasede püre haline getirdiğiniz muzları ve erimiş tereyağını karıştırın. Şekeri, yumurtayı ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. Karbonat ve tuzu serpip tekrar karıştırın. Son olarak unu da ekleyip karıştırın. Önceden yağladığınız cup cake kağıtlarına karışımdan birer dolu yemek kaşığı koyun. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Afiyet olsun!

7 Ekim 2009 Çarşamba

Çiğdem’in Patatesli Peynirli Kurabiyesi

Evimizin gurmesi minik meleğim, dün sabah her zamankinden biraz daha geç kalktı, saat 10.30 civarı. Hastalıktan sonraki toparlanma evresi diye ben de hiç ellemiyorum, sabahları bayağı güzel uyuyor. Kalktı ki yumurtası haşlanmış, kalıbında şekil almayı bekliyor. Hemen suyunu içti. Masanın üstünde keke katılmak üzere bekleyen muzlar gözüne takıldı. Eline bir muzu verdim istemedi yarısını verdim, kafasını evet anlamında sallayıp gülümsedi ve muzunu afiyetle yedi. Ardından yarım bardak süt. Son iki üç gündür hazırladığım muzlu süte elini bile sürmezken bu sabah önce muz yiyip sonra da sütünü içti. Kendime iş çıkarıyormuşum meğerse. Kızım ayrı ayrı yiyip içmeyi seviyormuş. Sonra da fırından yeni çıkardığım kurabiyelerin kokusunu aldı ve eliyle işaret ederek “ver ver” dedi. Yumurtasını bitirdikten sonra, dün evimize ilk kez gelen dünya tatlısı Ela ve uydusu Esra için pişirdiğim kurabiyeden 2 tane yedi. Bu tarifi sabah sabah besleyici ne yapsam, neyin içine ne katsam diye düşünürken uyduruverdim. Yaklaşık 22-23 tane küçük kurabiye çıkıyor. Yapılışı çok kolay, malzemeler basit, bebişler için gayet besleyici, tadı çok güzel ve yumuşacık. Afiyet olsun!
Malzemeler: 2 orta boy haşlanmış patates, 100 gr. eritilip ılıtılmış tereyağ, 100 gr. yumuşak beyaz peynir, 1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek, akı hamura ilave edilecek), 2 tepeleme dolu su bardağı tam buğday unu, 1 paket kabartma tozu
Yapılışı: Patatesleri haşlayıp ezin. Beyaz peyniri ezin. Diğer malzemeleri de koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Çocuğunuzun eline uygun büyüklükte parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve yağlanmış veya yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine uygun aralıklarla yerleştirin. Üzerlerine yumurta sürün. Ben pek tercih etmiyorum ama arzuya göre susam veya çörek otu da serpebilirsiniz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Not: Muzlu tarifi de yarın yazacağım.

5 Ekim 2009 Pazartesi

Zeytinli Tavuk Yemeği

Bugünkü tarif, İstanbul’a vardığımızın ikinci günü yaptığım bir yemek. Canım babam tavuğu her gün yiyecek kadar çok sever. Haliyle annem de değişiklik olsun diye farklı tavuk tarifleri arar, durur. Zaten değişik bir şey duydu mu hemen de denemek ister. Ben de eski tariflerim arasında yer almasına rağmen uzun zamandır yapmadığım Zeytinli Tavuk Yemeğini yapayım değişiklik olsun, dedim. Eğer evde yeşil zeytin yoksa benim yaptığım gibi siyah zeytin de kullanabilirsiniz ama o zaman miktarı 70 gr.’a indirmekte ve tuz koymamakta fayda var. Çünkü ne kadar suda tutarsanız tutun siyah zeytini 100 gr. kullandığınızda zeytinin buruk tadı çok yoğun ve baskın bir biçimde hissediliyor. Zeytinli tavuk değil de tavuklu zeytin yiyormuş gibi oluyorsunuz. Tarif 4 kişilik.
Malzemeler: 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, ½ kg. kemiklerinden ayrılmış, parçalara bölünmüş tavuk, 1 saat soğuk suda bekletilmiş 100 gr. yeşil zeytin, 1 küçük piyazlık doğranmış soğan, 1 diş dövülmüş sarımsak, ½ limonun suyu, 1/3 çay kaşığı öğütülmüş zencefil, ½ çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı kırmızı biber, ½ yemek kaşığı un, 150 ml. su, ½ yemek kaşığı doğranmış taze nane veya maydanoz, tuz.
Yapılışı: Sızma zeytinyağını tencereye döküp tavukları yerleştirin. Soğan, sarımsak, zencefil, kimyon, kırmızı biber ve tuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin. Unu sulandırarak tencereye dökün. Suyun kalanını da ilave ederek kaynamaya bırakın. Kapağı kapalı olarak ve arada karıştırarak 20 dakika hafif ateşte pişirin. Daha sonra zeytin, nane veya maydanoz ve limon suyunu karıştırarak yemeğin üzerine ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika daha pişirin. Afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails