Bugünkü tarif, Brüksel-Lüksemburg anılarımızı canlandıran
çok özel bir tarif. Orada yaşarken hiç evde yapma ihtiyacı duymazdım çünkü çok
şahane elmalı turta yapan yerler vardı. Haydi bir kahve içelim, diye dışarıya
her çıktığımızda mutlaka yanında bir elma turtası da sipariş ederdik.
Türkiye’ye dönünce çok uzun bir süre yapmadım, elim gitmedi. Sonra da yeni
şeyler deneyelim diye diye nadiren yapar oldum. Ama şu korona günlerinde bizde
güzel hisler uyandıran tarifler yapmaya öncelik verince ilk aklıma gelen elma
turtası oldu, tabii 😋
Elma rendesini biraz tarçınla karıştırırken şeker
miktarını elmanın cinsine göre belirlemenizi tavsiye ederim. Ben hiç şeker
koymuyorum ve elmaları da pişirmiyorum. Eğer şeker koyacaksanız elmaları biraz
pişirebilirsiniz. Unu ilk 1-2 bardağı koyduktan sonra azar azar ekleyin. Sıvı
yağ olarak ben ayçiçek yağını tercih ediyorum, hamurun gevrek olmasını
sağlıyor.
Malzemeler: 4 adet iri elma, 200 gr. eritilmiş,
soğutulmuş tereyağı, ½ çay bardağı sıvıyağ, 1 ç.b. yoğurt, ½ ç.b. pudra şekeri,
1 çay kaşığı kabartma tozu, aldığı kadar un.Yapılışı: Elmaları rendeleyin, tarçın ve gerekiyorsa
şekeri ekleyip ocağa alın ve elmaları biraz pişirin. Bütün malzemeleri
karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun 1/3’ünü
streç folyoya sarıp buzluğa atın. 25 x 40 cm ölçülerinde (tutma yerleri hariç
36 cm) büyük dikdörtgen borcamı yağlayın ve hamuru tabanına eşit olarak yayın. Hamuru
kenarlarda biraz yükseltirseniz elmaları koyduğunuzda borcama yapışmaz ve hemen
yanmaz. Hem pişince görüntüsü hem de temizlemesi kolay olur. Borcama yaydığınız
hamuru çatalla bir çok yerinden delin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında
10 dakika kadar tutun. Borcamı fırından alıp elmaları eşit biçimde yayın.
Buzluktan çıkardığınız hamuru elmaların üzerini kapatacak şekilde rendeleyin.
Tekrar fırına verin ve 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!