İtiraf ediyorum, ilk başladığımda normal unla yapılan
kekleri glutensiz unla yaparken
tutturmak bir hayli zor oluyordu. Bir kere un ve karbonat miktarları
asla birbirini tutmuyor. Yağ miktarını da azaltmak lazım. Ben kabartma tozu
yerine karbonat kullandığım için ince ince ölçerek koymak gerekiyor her
seferinde. Bu yüzden bu tarifi de ilk yarım ölçüyle ve muffin kalıplarında
yapmış, sonrasında malzemeleri iki katına çıkarıp fotoğraftan da anlaşılacağı
üzere normal kek kalıbı kullanmıştım. Kendim için yaptığım ama evdekilerin de
çok beğenip yediği bu tarifte Sinangil’in karabuğdaylı glutensiz ununu
kullandım. Genel olarak piyasadaki glutensiz unlar, içindekileri okuyunca pek
kullanma hevesi bırakmıyor insanda. Fakat her zaman her tarifte nohut unu,
mısır unu, mercimek veya fasulye unu vb. kullanmak da mümkün olmuyor. Bu
tarifte de un miktarı bir hayli az. Bu yüzden arada bir hazır unlardan kullanmayı
pek dert etmiyorum. Kekin üzerine susam yerine çörek otu da serpebilirsiniz.
Tamamen sizin zevkinize kalmış. Ben görsel açıdan içinde zaten siyah zeytin var
diye susamı tercih ettim.
Yapılışı: Önce patatesleri haşlayıp kabuklarını
soyduktan sonra küçük küçük doğrayın. Bir kapta yumurta ve baharatları çırpın,
ardından zeytinyağı ve yoğurdu ekleyin. Karbonat karıştırdığınız glutensiz unu
da ekleyip çırpmaya devam edin. Son olarak küçük küçük doğradığınız haşlanmış
patatesleri ve siyah zeytinleri ekleyip tahta kaşıkla güzelce karıştırın.
Karışımı muffin kalıplarına eşit miktarda paylaştırın. Bu ölçüyle 6 tane oluyor.
Arzu ederseniz yağlanmış kek kalıbında da yapabilirsiniz. Bunun için ölçüleri
iki katına çıkarmanız gerektiğini unutmayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış
fırında 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder