Ekmek deyince
herkesin aklına doymak gelir. Ben de sanki yeni yıla bir ekmek tarifiyle
başlarsam herkes doyacakmış gibi bir umudum olsun istedim. Bu soğuk kış
günlerinde sıcacık ekmekler içinizi ısıtır, umarım.Tarif taa yaz aylarından kalma…
Ayvalık’ta
olduğumuz süre içerisinde evimizin sitenin bakkalına uzaklığı ve her gün
denizden 19.30’dan önce dönemeyişimiz sebebiyle Ramazan boyunca sabah
kahvaltılarında ekmek yiyememek gibi bir durumla karşılaştık ve sonuçta evde ekmek yapmak
zorunlu hale geldi. Yine bir sabah internetten hızlı bir tarama yapıp aklıma
en yatan tarifleri birleştirip denemeye karar vermiştim ama elbette kendimce değiştirerek ve
zeytinyağ gibi küçük eklemeler yaparak:) Sonuç resimde de gördüğünüz üzere çok başarılıydı.
Tek sıkıntım fırının eski olması sebebiyle sadece fanlı programının çalışıyor
olması ve 1 dakika bile gecikirsem ekmeklerin kabuklarının çok sertleşmesiydi.
Bunu da sık sık kontrol etmek suretiyle 2 gün içinde çözdüm tabii:) Önerim bu
ekmekleri fırında fanlı değil normal programda pişirmek. Bir başka önemli husus
her tam buğday ununun aynı etkiyi yapmaması. Ben ilk bir hafta ekmek yapımına
uygun olan tam buğday unu kullanmıştım. Sonraki hafta başka bir un kullanmak
zorunda kaldım ve un miktarını biraz artırmam gerekti. Bu yüzden belirttiğim
miktar un hamurunuza yeterli gelmeyebilir veya fazla olabilir. 3 bardaktan
sonrasını yavaş yavaş ölçerek kendi miktarınızı bulmanızı tavsiye ederim. Bir
de hamuru ezmeden yumuşak hareketlerle yoğurmak ve sonuçta çok çok yumuşak neredeyse elinize yapışacak bir
hamur elde etmek lazım.
Malzemeler:
4 yemek kaşığı susuz yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat, 1
çay kaşığı tuz, 3-3,5 su bardağı tam buğday unu, ¼ çay bardağı zeytinyağı.
Yapılışı:
Derin bir tasta un hariç bütün malzemeleri tahta bir kaşıkla karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin. Tezgahın üzerine
biraz un serpin ve hamuru kalınlığı 1
cm.den az olmamak kaydıyla elinizle açın ve istediğiniz şekli verin. Ben kahve fincanını (ama Türk kahvesi değil, filtre kahve içilen fincan), ağzını una bulayarak kullandım.
Ekmeklerinizi yağlanmış fırın tepsisine dizerek önceden 170-180 derecede ısıtılmış
fırında 15-20 dakika pişirin. Ekmeklerin üstünün çok kızarmaması hatta biraz
beyaz kalması gerekiyor. Kolay kolay bayatlamadığı için de ertesi güne kaldığında
bile fırında ısıtılarak yenebiliyor. Afiyet
olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder