Çok sevgili arkadaşım Gülüş Gülcügil Türkmen blogumun tatlı tarifi sayısını az bulmuş –ki çok haklı, daha tatlılara, pastalara sıra gelemedi. Çocukluğu Brüksel’de geçtiğinden kendi blogunda ilk ve son kez yayınlayacağı yemek tarifi olarak Belçika’nın ünlü Kral Galetası’nı seçtiğini yorum yazısında belirtmiş. Bu tarif yorumların arasında kaynamasın, unutulmasın diye Gülüş’ün verdiği linki ayrıca belirteyim, istedim. Kişisel yorumum hakikaten güzel bir pasta/turta olduğu. Ama benim esas hoşuma giden bu pastanın var olma sebebi. Aslında her yıl 6 Ocak’ta Hz. İsa’nın vaftiz edildiği gün olarak kutlanılan “Epiphanie” (Yunanca’da “görünme” anlamına geliyor) Yortusu uyarınca pişer bu pasta. Kökeni Fransızlara dayanmakla birlikte 14. yüzyıldan beri neredeyse tüm Avrupa’da yeniyor. Gülüş’ten farklı olarak ben pastanın davetli sayısından bir fazlasına bölündüğünü duymuştum. Fazla olan dilim “Tanrı’nın parçası” addedilir ve ailenin uzakta olan akrabası için saklanırmış. Bir sure sonra da kapıyı çalan ilk yoksula ikram edilirmiş. Gülüş’ün yazısıyla birlikte, pastanın hikayesini ilk duyduğumda beni etkileyenin bu paylaşma ve uzaktakileri anma duygusu olduğunu hatırlayıverdim. Tarif için bkz. http://gulusturkmen.wordpress.com/2009/03/09/kral-galetasi/
mükemmel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık, tebrik ederim.
YanıtlaSil