Sayfalar

6 Mart 2009 Cuma

Nohutlu Brüksel Lahanası

Lütfen gülmeyin:) Brüksel’deyim diye yazmadım bu tarifi. Geldiğimizden beri Leyla annem beni “dinlenmeye geldin” diyerek mutfağa sokmadığı ve Meleğimi yedirirken fotoğraf çekmeyi unuttuğum için buralardan hiç bir şey yazamadım. Bugün ilk defa kızım sabah şekerlemesinden uyanmadan önce öğle yemeği yediğimiz için fotoğraf çekmeyi akıl edebildim. Bayat bir esprinin hayata geçmesi gibi oldu biraz ama...
Tarif Hürriyet Gazetesi’nin verdiği E. Beder’in tariflerinden oluşan “Tatlıdan Tuzluya Yaz Lezzetleri” Eki’nden. Ben hala yaz lezzetleri içinde Brüksel lahanasının ne işi olduğunu anlamadım.
Tarifin orijinalinde Brüksel lahanası 200 gramdı ama annem 400 gram koydu ve tavuklusunu yaptı. Yine tarifin aslında soğanın ardından domates ve sonra Brüksel lahanası konuluyor. Lakin yaklaşık 30 yıldır burada yaşayan kayınvalidem Brüksel Lahanasının domatesten sonra konulduğunda tadının acıdığını söyledi. Bir de kendisi zeytinyağlı veya değil, içinde sebze olan bütün yemeklere 1 tatlı kaşığı toz şeker koyuyor. Ben bugüne dek hiç bu kadar lezzetli bir Brüksel Lahanası yemeği yememiştim dersem abartmış olmam.
Tarif 4-6 kişilik.
Malzemeler:
2 adet orta boy soğan
½ çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy domates
2 paket (400 gr.) Brüksel lahanası
250 gr. haşlanmış parça et veya tavuk eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet orta boy etli kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, karabiber
Yapılışı: Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağda biraz sarartın. Brüksel lahanalarını ekleyip 5 dakika kadar çevire çevire kavurun. Küp şeklinde doğradığınız domatesleri ekleyin. Haşlanmış parça etleri/tavuk etlerini ekleyip karıştırın. Ardından haşlanmış nohutları ve küçük doğranmış kırmızı biberleri koyun. Sebzelerin üstünü hafifçe aşacak kadar sıcak su ilave edin. En son tuz, karabiber ve toz şekeri koyup ağır ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun!

3 yorum:

  1. Brüksel lahanası hiç yemedim.çok merak ettiğim ve eşimin sevmezsin diyerek aldırmadığı bir sebze inan şimdi yazını okuyunca iyice heveslendim çok güzel görünüyor.
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. aa çok enteresan bir yemek, senin kız da yedi mi?
    bir yapalım bakalım, bebeklere fazla gazlı gelir sanırsam...
    sağolasın...
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Meliha,
    Valla, ben de ilk salatasını yediğimde çok bayılmamıştım. Sonra güzel bir sos eşliğinde yedğimde beğenmiştim. Tuhaftır yemeğini yapmaya TR'ye dönünce başladım. Bu yemek şimdiye kadar yediğim en iyi Brüksel Lahanası Yemeği, gerçekten. Bence bir kere mesela bir paketle dene.
    Sevgiler,
    ç.

    Gorki'ciğim,
    Selin bayılarak yedi.Nohutundan vermediğim için gaz yapmadı. Yiğit'in yemeğe tepkisini yazarsan şahane olur.
    Öperim,
    ç.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails